Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Waarom je kat niet mee naar bed mag - Ellen de Visser


Waarom je kat niet mee naar bed mag - Ellen de Visser


Elke week beantwoordt Ellen de Visser, wetenschapsredacteur bij De Volkskrant, serieuze maar vaak ook grappige vragen van lezers in de rubriek Gezond. Vanaf het begin, in maart 2011, was er direct veel belangstelling voor de nieuwe rubriek. Voor een gedegen antwoord worden wekelijks artsen en onderzoekers geraadpleegd. Vaak met naam en toenaam wordt hun aandeel benoemd. De leukste en interessantste verhaaltjes zijn nu gebundeld in ‘Waarom je kat niet mee naar bed mag’. 

Wie raakt er niet geïnteresseerd in het antwoord als de vraag luidt: ‘Kun je iets doen tegen ijsjeshoofdpijn?’of: ‘Is lippenbalsem verslavend?’ of: 'Waarom krijgen oudere vrouwen snorren of baardharen?’. En wat te denken van: ‘Kan een zwak hart een vrijpartij aan?’ en ‘Wat is de rol van het vrouwelijk orgasme?’ De vragen zijn uit het leven gegrepen. Ellen de Visser en haar medewerkers ontvangen, zo blijkt uit het boekje, genoeg stof voor bespreking. De onderwerpen die in de rubriek behandeld worden zijn zo veelzijdig als het leven zelf.

Hoe weten pijnstillers waar in het lijf de pijn zit? Tja, je hebt wel een idee, maar het antwoord in het artikeltje schept duidelijkheid. Ellen de Visser schrijft in heldere bewoordingen, bijgestaan door wetenschappers, artsen en anderen medisch onderlegde specialisten, die met duidelijk plezier medewerking verlenen. Door de beperkte omvang van de rubriek ben je in korte tijd snel wat wijzer. Maar dan moet je weer een week wachten op de volgende probleemstelling. Voor wie dat geduld niet kan opbrengen (of de krant niet leest) is dit boekje een uitkomst: je kunt rustig doorlezen met zesenzeventig verhaaltjes op een rij. De rubriek gaat ongetwijfeld nog wel even door, want er liggen nog genoeg prangende vragen te wachten op een antwoord.‘Waarom je kat niet mee naar bed mag’ (en 75 andere medische levensvragen) is verschenen bij uitgeverij Bert Bakker en kost € 12,50. Het is ook als e-boek verkrijgbaar.Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 19-04-2013