Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Sinterklaas-Kapoentje - Freddie Langeler


Sinterklaas-Kapoentje - Freddie Langeler
Elk jaar verschijnen er nieuwe Sinterklaasboeken. Soms, zoals in het geval van Sinterklaas-Kapoentje, wordt een boek opnieuw uitgegeven. Precies honderd jaar geleden verscheen van illustratrice Freddie Langeler het eerste geïllustreerde boek bij uitgeverij Kluitman. Het begin van een samenwerking die meer dan twee decennia zou duren. 

In Sinterklaas-Kapoentje wordt op rijm verslag gedaan van de intocht van Sinterklaas, maar ook van andere ‘gebruiken’ bij het sinterklaasfeest. Denk daarbij aan koek en lekkers kopen bij de bakker, wachten bij de schoorsteen op wat gaat komen en Sint en Piet ’s nachts op het dak aan het werk.  


Zowel tekst als prenten zijn gedateerd. Geen probleem, als je daar in geïnteresseerd bent. In het klaslokaal wordt bijvoorbeeld gewaarschuwd dat je niet bang hoeft te zijn voor de Sint en op een prent in een huiskamer krijgt een kind een tol. De illustraties zijn kleurrijk en nog steeds de moeite van het bekijken waard. Voor sommige (groot-)ouders zal dit boek nostalgische gevoelens oproepen.

Een aantal door mevrouw Langerer geïllustreerde prentenboeken is klassiek geworden. Een goed idee om ons via een heruitgave weer eens kennis te laten maken met haar werk. Toch zullen er ongetwijfeld ouders zijn die liever kiezen voor een eigentijds Sinterklaasboek.
Johanna Frederika Langeler (1899-1948) werkte veel samen met Eelco ten Harmsen. Hun meest bekende creatie is de strip van Flipje, het fruitbaasje uit Tiel. In de jaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw illustreerde Langeler veel kinderboeken, waarvan er een aantal werden uitgegeven bij uitgeverij Kluitman.

Deze heruitgave is verschenen bij uitgeverij Kluitman en kost € 9,95Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 25-11-2013