Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Oeioeioei! - Hanna Kraan


Oeioeioei! - Hanna Kraan


Jubileumboekje om voor te lezenUitgeverij Lemniscaat bestaat vijftig jaar. Dat wordt op verschillende manieren gevierd. Zo is er bijvoorbeeld ter ere van het ‘ Jaar van het voorlezen’ een klein boekje verschenen met daarin één avontuur, over de boze heks, de bekendste creatie van schijfster Hanna Kraan. Achterin het boekje, dat slechts één euro kost, zitten coupons waarmee tegen gereduceerde prijs een voorleesboek kan worden aangeschaft.
Een veelgebezigde uitspraak in de boeken van de boze heks is ‘Oeioeioei! Als ze boos is - en dat komt nogal eens voor - laat ze op deze manier luidruchtig van zich horen. Als verhalen over de boze heks worden voorgelezen vermaken kinderen zich daar altijd prima bij. Niet voor niets zijn juist deze verhalen bij uitgeverij Lemniscaat uitgekozen in het ‘Jaar van het voorlezen’.

Het eerste boek van de boze heks verscheen in 1990. Dat werd meteen een succes, er werden er meer dan vijftigduizend van verkocht. Als snel volgde meerdere delen. De populariteit groeide snel, mede door de animatieserie voor Villa Achterwerk van de VPRO-televisie. Op dit moment zijn niet alle delen meer te koop. Daarom vraagt uitgeverij Lemniscaat in haar jubileumjaar aandacht voor een verzameling van de mooiste verhalen: Hier is de boze heks. Met de kortingscoupon nu dus tegen een aantrekkelijke prijs.Hanna Kraan (1946-2002) was kinderboekenschrijver, naast haar werk als docent Italiaans aan het Rotterdams Conservatorium. Ze begon met schrijven voor het tijdschrift Boerderij, waarvoor ze korte verhaaltjes over dieren schreef: een haas, een egel, een merel en een uil. Nadat ze gestopt was bij het tijdschrift, bewerkte ze haar verhalen voor een voorleesbundel.  De prachtige illustraties in de boeken zijn gemaakt door Annemarie van Haeringen.


Oeioeioei! is verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost dus slechts € 1,00.


Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 21-10-2013