Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie My Generation - Jeroen Wielaert


My Generation - Jeroen Wielaert
Muzikale herinneringen van BN'ers en hun kind of ouder in verband met Top 2000

Deze maand wordt de vijftiende editie van de Top 2000 uitgezonden. De laatste jaren verschijnt er bij elke editie een boek. Dit jaar is dat My Generation, geschreven door journalist Jeroen Wielaert. Hij tekende verhalen op van vijftien bekende Nederlanders en hun zoon, dochter of ouder. Samen delen ze hun muzikale herinneringen. Op deze wijze willen de programmamakers van de Top 2000 benadrukken dat het evenement bedoeld is voor verschillende generaties. Voor alle leeftijden dus.
 

De kaft van het boek doet denken aan de elpeehoes Physical Graffity van Led Zeppelin uit 1975. Fraai opengewerkte venstertjes, waarachter in zwart-wit alle geïnterviewde personen staan afgebeeld. Het 'wie-is-wie-gepuzzel' is niet moeilijk, omdat onder de ruitvormige vensters de namen staan. Voorzichtig omgaan met het boek, want de vensters scheuren makkelijk in. 


De auteur beschrijft in elk hoofdstuk eerst de muzikale bevindingen van de hoofdpersoon, waarna de zoon, dochter of ouder er bij betrokken wordt. De diversiteit tussen de geïnterviewden is groot, evenals de herinneringen aan vroeger. Karin Bloemen, Ronald Giphart, Dolf Jansen en Rudolph van Veen zijn enkele van de vijftien hoofdpersonen. Elk hoofdstuk heeft een zelfde opbouw. De auteur vertelt steeds het verhaal van de ontmoeting tussen twee verwanten van verschillende generaties. Wie denkt dat turnkampioen Epke Zonderland en zijn vader Huite niets met muziek hebben, is bevooroordeeld. Dat wordt duidelijk als je de twee op de foto ziet met gitaar en trompet.

Elk hoofdstuk heeft zijn eigen verhaal. Een trotse Frits Spits die, als zij niet was overleden, graag met zijn moeder op de foto had gewild. Hanny Meijler is, volgens een recent artikel in Het Parool, onderbelicht gebleven als schrijfster. Dat zou gelden voor zowel haar (kinder-)boeken als haar liedjes. Wat haar muzikale invloeden zijn of waren wordt niet geheel duidelijk. Tom Egbers en zijn dochter Amy 'hebben veel met muziek' en dat laten ze blijken ook, een verhaal dat zichzelf vertelt. Opvallend is de uiteenlopende smaak van beiden. In het laatste hoofdstuk figureert de auteur van het boek zelf, samen met zijn dochter.

Frappant is dat het persoonlijk verhaal van Wielaert ineens overgaat in een soort nawoord. Daar schrijft hij dat veel koppels vaak om privé-redenen niet aan het boek wilden meewerken. Dit ondanks de inspanningen van fotograaf Sandra de Witte, die alle stellen heeft benaderd. Daarnaast heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd met prachtige foto's.


Journalist Jeroen Wielaert (1956) studeerde Nederlands in Utrecht. Behalve voor de radio is hij ook werkzaam voor onder andere Wieler Magazine, de Volkskrant en Vrij Nederland. Naast boeken over de Tweede Wereldoorlog en over popmuziek schreef hij ook boeken over wielrennen.

My Generation is verschenen in samenwerking met NPO/Radio 2 bij uitgeverij Walburg Pers en kost
€ 19,95.

Ter promotie van het boek verschenen Kor en Roel van Velzen op 12 december in De Wereld Draait Door. Een gesprek met Matthijs van Nieuwkerk dat de moeite van het bekijken waard is: http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/306042
Waardering:
   


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 20-12-2013