Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Duitse wortels - Laura Starink


Duitse wortels - Laura Starink
Hoe een familie, woonachtig in Silezië, de Tweede Wereldoorlog ondergaat

"Als je boven de vijftig komt wil je graag weten hoe je voorouders hebben geleefd." Dat zei Laura Starink eind januari tijdens een lezing bij boekhandel Donner in Rotterdam. Haar derde boek stond toen op punt van verschijnen. Het is een persoonlijk boek geworden, waarin de auteur op zoek gaat naar de verhalen die ze als kind heeft moeten missen. ‘Dat kan ik niet uitleggen,' antwoordde haar moeder als de kleine Laura vroeg naar de lotgevallen van haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek Duitse wortels is een reconstructie van het leven van een leraarsgezin in het oosten van Duitsland aan de grens met Polen.Laura Starink heeft voor dit boek jarenlang onderzoek gedaan. Dat begon met een rondreis met haar moeder. Ook daarna reisde de auteur verscheidene malen door het voormalig leefgebied van haar moeders familie: Silezië, een uitgestrekt bergachtig en agrarisch gebied met veel industrie (vanwege de bodemschatten) op de grens van Polen en Duitsland. Deze regio wisselde in de loop der eeuwen verschillende malen van staatkundig gezag. De Pruisen speelden er lang de baas, Oostenrijk bestuurde eens een gedeelte, de nazi’s kregen er de macht en na de Tweede Wereldoorlog is bijna het gehele gebied toegewezen aan Polen.

In duidelijke taal geeft de auteur een mooi en gedetailleerd beeld van het leven van haar moeders familie, prachtig in de historische context geplaatst. Dat maakt meteen helder waarom de familie dit allemaal meemaakte of moest meemaken. Uit alles blijkt steeds weer dat de auteur grondig in de materie is gedoken. Ze maakte diverse rondreizen door het gebied, sprak er met de lokale bevolking en met relevante personen, zoals historici en schrijvers. In Duitsland en Oostenrijk bezocht ze ook al haar ooms en tantes om hun kant van het verhaal te horen.

Al deze belevenissen zijn prettig leesbaar opgeschreven. Gretig lees je verder, je wilt alles weten over de familie. Duitse wortels schetst een historisch beeld van een gebied, waarover bij ons weinig bekend is, en zeker niet zo gedetailleerd. Laura Starink beschikte dankzij de familie over veel authentieke historische documenten. Ook voor de schrijfster zelf moet het een boeiende, historische reis door haar eigen familiegeschiedenis zijn geweest.Laura Starink werkte bijna dertig jaar bij NRC Handelsblad. Ze was onder meer correspondent in Moskou en later lid van de hoofdredactie. De auteur studeerde Slavische taal- en letterkunde. Eerder schreef ze twee boeken over Rusland. Duitse wortels is verschenen bij AtlasContact en kost € 19,95.  


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 20-08-2013