Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De snelste zebra van de wereld - Youp van ’t Hek en Georgien Overwater


De snelste zebra van de wereld -

Youp van ’t Hek en Georgien Overwater
Een prentenboek over het thema van de KinderboekenweekTot en met 12 oktober is het Kinderboekenweek. Het prentenboek ‘De snelste zebra van de wereld’ van Youp van ’t Hek en Georgien Overwater past helemaal bij het thema van dit jaar: Klaar voor de start….. Over sport en spelletjes.Zebra houdt van rennen en van winnen. Zebra roept de andere dieren op voor een wedstrijd. Omdat alle dieren weten dat ze van zebra verliezen, houden ze zich schuil. Want verliezen is niet leuk, dat is ‘gewoon niet gezellig’. Uiteindelijk durft tijger te vertellen, dat niemand tegen zebra wil rennen. Zebra vindt het prima; ‘Ik wil best tegen Niemand rennen. Wie is Niemand?’ Nu komen alle dieren naar zebra toe, want ze willen zebra wel aanmoedigen bij de wedstrijd tegen Niemand.

Elke bladzij bevat een paar korte zinnen, waarbij illustratrice Georgien Overwater kleurrijke tekeningen heeft gemaakt, die, zoals je mag verwachten, goed passen bij de tekst. Frappant is dat op de kaft (ook getekend door Overwater) de naam van Youp groot staat afgedrukt en die van Georgien beduidend kleiner. Ook is opvallend dat alleen een foto van Van ’t Hek op de achterkant is afgebeeld. En dan te bedenken dat bij een prentenboek de illustraties zeker zo belangrijk, zo niet belangrijker zijn dan de tekst.  

Het boek leent zich uitstekend om voor te lezen. Youp van ’t Hek deed dat zelf tijdens de presentatie bij het zebraverblijf in Artis op 18 september 2013. Georgien tekende er tegelijkertijd een paar prenten bij.

  ‘De snelste zebra van de wereld’ is het tweede boek dat Overwater en Van ’t Hek samen maakten. Eerder verscheen in 2011 De gelukkige olifant. ‘De snelste zebra van de wereld’ is verschenen bij uitgeverij Leopold en kost € 12,95
Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 07-10-2013