Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Weet je wat ik worden wil? - Tosca Menten e.a


Weet je wat ik worden wil ? - Tosca Menten e.a

Informatief boek over keuzestress bij het kiezen van een beroepWeet je wat ik worden wil? was het thema van de Kinderboekenweek 2021. Er verscheen toen een boek met dezelfde titel, dat verhalen bevat van Tosca Menten, Marc ter Horst, Sanne Rooseboom, Janneke Schotveld, Esther Walraven, Mirjam Mous, Mijke Pelgrim, Arend van Dam, Tineke Honingh, Miriam Bruijstens, Evelien Feltzer en Jacques Vriens.


Dat creativiteit geen grenzen kent, blijkt uit de onderwerpen waarvoor de twaalf auteurs hebben gekozen. Schrijft de een over een (tegen-)gifmenger, bij een ander staat een beoogd pianovirtuoos op het punt loodgieter te worden. Esther Walraven laat via een virtuele professor zeven zeer uiteenlopende beroepen de revue passeren: van onderwaterlasser tot stemacteur.

In enkele van de verhalen wordt duidelijk dat ouders het niet kunnen laten om hun kinderen in een bepaalde (beroeps-)richting te sturen. Dat speelt bijvoorbeeld mee in ‘Kampeerweekend’ van Marc ter Horst en in ‘Het wonderkind’, geschreven door Janneke Schotveld.

De eerste twee maanden van het kalenderjaar zijn altijd spannend voor de kinderen van groep 8 op de basisschool. Zij moeten zich in die periode inschrijven voor een school in het voortgezet onderwijs, waar ze dan na de zomervakantie naar toe gaan. Heel vaak draait het daarbij om de vraag: ‘Weet je wat je worden wil?’ Met deze leuke verhalenbundel wordt het probleem van die keuze makkelijker bespreekbaar. En zijn ouders wellicht eerder bereid om met de brugpieper te praten over wat die zelf wil.

De bundeling van zeer gevarieerde verhalen is prettig leesbaar. De grote afwisseling in stijl van schrijven en opmaak maakt het boek zeer aantrekkelijk. Ook voor degenen die nog effe niet hoeven te kiezen.Weet je wat ik worden wil? is verschenen bij uitgeverij Van Goor en kost € 15,00. Ook als e-book leverbaar.
Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 11-02-2022