Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Vrije vogels - Ilja Gort


Vrije vogels - Ilja GortJolig avontuur met fruitige afdronk

Het is een warme traditie aan het worden: de man van 'wijnig' woorden Ilja Gort die een heerlijk hilarische roman publiceert vlak voor de zomer goed en wel losbarst. Voor de derde keer op rij beschrijft deze zelfbenoemde wijngoeroe met kenmerkende alpinopet en grijze snorpunten de avonturen van de in Frankrijk neergedaalde wijnboerderij- annex B&B-uitbaters Abel en Angela. Hij een wat warrige idealistische dromer die in zelfs de donkerste modderpoel het licht ziet schijnen en zij de nuchtere aardse doortastende vrouw.
In het eerder verschenen Godendrank en Bed & Breakfast is de lezer getuige van wietteelt, wietwijn, typische Fransozen en een Brabantse drugsbaron. Nu keert die laatste op hoge poten en met zijn peperdure Harley-Davidson terug in het leven van de gewezen Amsterdammers.

In het nu verschenen Vrije vogels, een jolig avontuur met fruitige afdronk, wordt alles weer direct op zijn kop gezet in een aanstekelijke schrijfstijl. Alfred Kossmann schreef ooit in Het Vrije Volk over Ik Jan Cremer: … geschreven in een toffe holderdebolderstijl … en datzelfde is op Ilja Gort ook van toepassing. Hoewel de geschiedenis van de bekende tulp tussen JC en IG nogal wat gevoelig ligt.

  Het gaat van de Provence op de Harley naar de Pyreneeën. En terug? De rit gaat naar het semi-fictieve plaatsje Erretzu (de gelijknamig col bestaat, niet ver van Etchebar, waar romanfiguur Nicolaï Hell van Trevanian resideerde). Het is een onverwachte roadtrip over bonkige wegen, steile hellingen, aanstormende rivieren en lastige, nietsontziende tegenstanders. En wie is toch die filosofische ezel die Plato heet?

Hoewel Vrije vogels een apart te lezen vervolg is op de voorgangers is het verstandig Godendrank en Bed & Breakfast aan te schaffen en als trio mee te nemen ongeacht het doel van de reis of gewoon thuis in de tuin, op het balkon, in de kamer of languit op bed. 

Het zou een goede gedachte zijn Vrije vogels met grote spoed naar het Russisch te vertalen en het boek direct langs de grens met de Oekraïne te verspreiden. Dat zal de oorlog per direct beëindigen. Iedere Rus zou met een glimlach op de lippen, afgewisseld met een luide schaterlach, de wapens subiet neersmijten.
 Ilja Gort is een renaissanceman die wat hij aanraakt in goud of wijn verandert. Na een carrière als drummer en reclameman besloot hij eind vorig millennium zijn wijnkunsten in bakermat Frankrijk te ontplooien. Hij schreef inmiddels veel boeken. Romans, zowel als realistische wijngidsen, maar altijd voorzien van humor.

Vrije vogels (ISBN 978-90-831414-3-5 | NUR 301) is verkrijgbaar voor de somma van €16,99. Ook als e-book verkrijgbaar.
Waardering:

Boekbespreking door Peter Joore

email mij

Gepubliceerd: 27-05-2022