Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love - Yoram Ottolenghi en Noor Murad


Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love

Yoram Ottolenghi en Noor Murad

Vernieuwende recepten uit de voorraadkastOttolenghi, de man die groenten weer populair heeft gemaakt, de man ook die ongekende combinaties bedenkt van kruiden en ingrediënten, verblijdt ons deze keer met een schitterend kookboek met de lange titel 'Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love'. Dit is het eerste deel uit de nieuwe serie OTK-kookboeken (Ottolenghi Test Keuken). Uiteindelijk zullen er vier kookboeken verschijnen. Dit kookboek heeft Ottolenghi samen met zijn kitchenteam (onder leiding van Noor Murad) geschreven.


De afgelopen tijd is er als gevolg van de pandemie een ongelofelijke interesse in het thuis koken ontstaan, zegt Yotam Ottolenghi. Het OTK-team is de uitdaging aangegaan om nog creatiever om te gaan met alles wat voorhanden was, of achterin de voorraadkast werd aangetroffen. Dat heeft geleid tot originele, vernieuwende, maakbare recepten.

Her doorbladeren van Shelf Love is een waar feest. In het boek wordt ingegaan op de benodigde vaardigheden bij het gebruik van bekende, eenvoudige ingrediënten. Hoe je ze door andere kunt vervangen en hoe je kunt zoeken naar praktische oplossingen, afhankelijk van de inhoud van je voorraadkast. Het kan gaan om een blik bonen 'dat stof staat te verzamelen', de zak met mais die diepgevroren achter in de vriezer ligt, of de paar zoete aardappelen die je, iedere keer als je deur opentrekt, vanuit de koelkast aanstaren.

Voor wat je eventueel in de voorraadkast kunt aantreffen staat voorin het boek weergegeven in een overzicht, met daarbij een verwijzing naar de benodigde pagina. Je vindt ze onder de categorieën blikken & potten, specerijen, peulvruchten en granen, bakken, groentebox, vlees, zeebanket & zuivel en noten & zaden. Verder is het boek opgedeeld in diverse hoofdstukken. Zo is er het hoofdstuk 'die ene plank achter…', daarin gaat het om gerechten gemaakt van bijzondere ingrediënten als Limabonen en polenta. Het hoofdstuk is ook handig al je diverse soorten humus of noedels wilt maken.

In het hoofdstuk 'uw groentebox' worden diverse manieren beschreven om groenten te bewerken: pletten, raspen, grillen, roosteren, belangrijk bij het bereiden van mooie gerechten als auberginepuree met doperwten, gegrilde gekonfijte pastinaak met kruiden en azijn of Limoen koolsla met maanzaad en kerrieblad-olie.

Het bereiden van gerechten in één pan of op één bakplaat vind je in het hoofdstuk 'wie doet de afwas?' Troost zal je vinden in het hoofdstuk 'strooptocht door de koelkast', waarin je herkenbare gerechten vindt als macaroni met kaas en gehaktballetjes in tomatensaus. In de laatste twee hoofdstukken staan gerechten gemaakt vanuit je diepvriezer.

Er zijn gerechten voor zowel beginners als voor gevorderden. De gevarieerde gerechten zijn helder beschreven, voorzien van schitterend beeldmateriaal en met vermelding van de bereidingstijd en voor hoeveel personen. Achterin het boek vind je een register op alfabet. Bijzonder is dat bij elk recept plaats is uitgespaard voor je eigen notities. En achterin het boek is er genoeg ruimte voor je eigen lijstjes met favorieten.Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love (paperback, 256 blz.) is verschenen bij uitgeverij Fontaine op 30 september 2021. Prijs: € 24,99 Ook als Engelstalig E-book te koop.
Toen ik het boek in handen kreeg ging ik onmiddellijk aan de slag, omdat er zoveel lekkere recepten in staan. Inmiddels heb ik al zeven gerechten met veel plezier gemaakt. Twee ervan deel ik met je.Spruitjessalade met Parmezaan en citroendressing.

Spruitjes zijn mijn favoriete groente, maar rauw had ik ze niet eerder gegeten. In deze salade worden gegrilde spruitjes gemengd met geschaafde, rauwe spruitjes, plus dungesneden rauwe boerenkool en een overheerlijke dressing van onder andere citroensap, mosterd, knoflook, ansjovis-olie en geraspte Parmezaan. Als topping komt daar op rode ui, hazelnoten en Parmezaanschilfers. Ottolenghi moedigt je aan om te variëren en daarom heb ik ervoor gekozen om in plaats van boerenkool spitskool te gebruiken, en de hazelnoten heb ik vervangen door blanke amandelen, omdat ik die ik op voorraad had. De zachte, gegrilde spruitjes smaakten heerlijk zoet. In combinatie met de rauwe groenten, de zure citroen en de sterke smaak van de Parmezaanse kaas is dit een topgerecht.Pittige auberginepuree met doperwten.

Aubergineblokjes gril ik op een bakplaat. Aan het eind worden wat cherrytomaatjes toegevoegd tot ze licht geblakerd zijn. Intussen maak ik de saus van uien, knoflook, gember, tomaten, chilipeper en diverse kruiden (onder andere vers gesneden koriander) zoals ik dat van Ottolenghi gewend ben. Op het laatst prak ik alles grof met een vork. Als geboren Westlander weet ik natuurlijk hoe je eten moet prakken... De auberginepuree stort ik op een mooie serveerschaal. Daarbovenop verdeel ik het mengsel van doperwten, dat bestaat uit rauwe doperwten uit de vriezer, bosui, koriander, olie, zout en peper. Boven verwachting zorgen de knapperige rauwe doperwten met de zachte aubergine voor een goede bite. Wat is het toch bijzonder dat rauwe doperwten bijtgaar zijn. Het gerecht is door de chilipeper wel erg pittig. De volgende keer zal ik een ½ peper nemen in plaats van een hele. De kleurschakering van dit gerecht is bijzonder mooi. Het paars/rode van de aubergine en het frisgroene van de doperwten en de bosui is een visueel cadeautje. En heerlijk bovendien. Dit gerecht wil ik iedere week wel eten.Waardering:


Boekbespreking door Anita de Vreede

email mij

Gepubliceerd: 28-01-2022