Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Tellen en Vormen - Roald Dahl en Quentin Blake


Tellen en Vormen - Roald Dahl en Quentin BlakesNieuwe stevige kartonboekjes ‘ter leering ende vermaeck’Wederom zijn twee kartonboekjes verschenen van het duo Roald Dahl en Quentin Blake. Net als de twee deeltjes die vorig jaar mei verschenen, zijn ook deze bedoeld voor peuters en kleuters, die met deze uitgave leren tellen en figuurtjes gaan herkennen. Bij Tellen en Vormen is de tekst in feite bijzaak; de illustraties, daar draait het om.De wat ruwe, slordige manier van tekenen is kenmerkend voor het werk van Quentin Blake. Verscheidene boeken van Roald Dahl heeft hij in de jaren tachtig geïllustreerd. Veel van die tekeningen zijn (her)gebruikt in deze nieuwe uitgave.

In Tellen draait het om het aantal ‘kinnertjes’, dat in de tekeningen te zien is. Voor de kinderen maakt dat niet uit, maar de volwassen die (voor)lezen herinneren zich ongetwijfeld het gammele taalgebruik in het boek de GVR (Grote Vriendelijke Reus) dat in 1983 subliem uit het Engels werd vertaald door Huberte Vriesendorp.

In Vormen tref je kleurrijke illustraties aan over de cirkel, ruit, driehoek, vierkant en ster. Een hoofdrol in beide boeken speelt de krokodil, die ook op beide omslagen is afgebeeld. De boeken hebben, heel kindvriendelijk, mooie ronde hoeken. Iets minder kindvriendelijk zijn de tekeningen van de krokodillen, zo uitgebeeld dat de kinderen er van kunnen gaan griezelen.

De twee deeltjes kennen een flink formaat, 22 bij 22 cm. Voor kleine kinderen makkelijk om vast te houden. De bladzijden zijn van stevig karton, en kunnen dus tegen een stootje. Tellen en Vormen zijn een mooie uitbreiding van de serie, die nu dus uit vier delen bestaat. En dat allemaal ‘ter leering ende vermaeck.’
Roald Dahl (1916-1990) is wereldwijd een van de meest gelezen en gewaardeerde schrijvers van kinderboeken. Tijdens zijn latere leven was hij ook in ons land ongekend populair. Alleen al van het boek De GVR zijn in de Nederlandse taal al meer dan zeventig drukken verschenen. Op 16 maart jl. verscheen een bijzondere editie van dit boek, voorzien van alle illustraties in kleur.Quentin Blake (1932)(li) is auteur, maar vooral illustrator en cartoonist. Hij illustreerde meer dan driehonderd boeken en schreef er zelf ook dertig. Zijn werk wordt regelmatig in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten tentoongesteld.
Tellen en Vormen zijn verschenen bij uitgeverij De Fontein en kosten € 14,00 per deel.

Waardering:
Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 02-04-2021