Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Status Quo De Kracht Van De Eenvoud - Jan Bouke Hingstman


Status Quo.

De Kracht Van De Eenvoud - Jan Bouke HingstmanBewonderaar van Britse hardrockband schrijft interessante biografieZe speelden op een bergtop in Zwitserland, lieten leden van de Engelse marine swingen op een vliegdekschip in Portsmouth en rockten de veters uit je schoenen in de Australische outback toen ze optraden op een platte treinwagon. Ze kregen het publiek in grote stadions in de Verengde Staten plat, openden op de televisie het legendarische Live Aid Festival in 1985 voor twee miljard mensen, maar traden ook op (14 juli 1986) tijdens het Veenhoop Festival in Friesland. Bijna vijftig jaar lang lieten de mannen van de Britse hardrockband Status Quo van zich horen. En fervent liefhebber van deze muziek, Jan Bouke Hingstman, zette de carrière van de mannen op papier: Status Quo. De Kracht Van De Eenvoud.De auteur was negen jaar oud toen hij in 1975 voor het eerst een hit van de band hoorde: Down Down. Vijf jaar later kocht hij een elpee van Status Quo. Hoewel zijn aandacht voor de band wel eens verslapte, is Jan Bouke Hingstman de groep altijd blijven volgen. Ruim vijftig jaar - met wat onderbrekingen - laat The Quo al van zich horen. Omdat er in de Nederlandse taal geen goede biografie van de band bestond, besloot Hingstman in januari 2017 zelf de pen ter hand te nemen. Eind dat jaar vatte hij het plan op om hulp van Quo-fans te vragen. Hij deelde visitekaartjes uit aan de wachtenden voor het concert dat Status Quo in november gaf in 013 in Tilburg. De respons was enorm.

In acht vlot geschreven hoofdstukken word je als lezer meegenomen door zo’n vijftig jaar pophistorie. De groep scoorde meer hits dan The Beatles en verkochten miljoenen singles en albums wereldwijd. Toch werd de band in eigen land door de muziekpers vaak verguisd. Het monotone geluid, de eenvoud van de akkoorden, zou het belangrijkste kritiekpunt zijn. Door de jaren heen blijkt op veel plaatsen op de wereld een trouwe schare fans te zijn ontstaan. Soms zakt de aandacht voor deze Britse band weg, zoals bij de auteur. Als hij ze na jaren in 2013 weer in Nederland ziet optreden, voelt het voor hem als thuiskomen. Dit concert was mede de aanleiding om deze interessante biografie te schrijven.  Jan Bouke Hingstman (1966) schafte in 1980 zijn eerste elpee van Status Quo aan; het zou niet de laatste zijn. Hij is sindsdien fervent verzamelaar van het werk van Status Quo. Hingstman bezocht talloze concerten van zijn favoriete groep en ging ook naar fanclubdagen. Met deze uitgave maakt hij zijn boekdebuut.

Status Quo. De kracht van de eenvoud is verschenen bij uitgeverij Koninklijke Van Gorcum en kost € 21,50. Geen e-bookversie leverbaar.
Waardering:
Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 06-08-2021