Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Rock - Flip Vuijsje


Rock - Flip VuijsjeHeerlijk, zeer leesbaar boek over popmuziek met de focus op rock‘Rock is de grootste culturele verworvenheid van de twintigste eeuw’. In zijn boek Rock legt Flip Vuijsje in veertien hoofdstukken uit waarom. Vanaf het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw ontstond in nog geen twintig jaar tijd een volledig nieuwe stroming in de muziek. De essentie: deze muziek is gitaargedreven. Hoe kon deze muziek in zo’n korte tijd ontstaan? En waarom begon dat in Engeland? Wat voor jongens waren die eerste rocksterren? En waarom bleef die rock altijd zo ‘blank’? Flip Vuijsje geeft op al deze vragen antwoord in zijn nieuwe boek, dat als ondertitel heeft: ‘Waarom rock de beste muziek van de twintigste eeuw is’.De bijzondere tentoonstelling Unzipped in het Groninger museum (november 2020 - maart 2021) laat onomwonden zien hoe rock een onderdeel in van onze cultuur. De Rolling Stones zorgden voor onverwoestbare muzikale klanken, maar op het gebied van mode, kunst en design lieten ze ook duidelijk van zich horen en zien. Dit is maar één voorbeeld waaruit volgens de auteur overduidelijk blijkt dat rock een product is van zelfeducatie en vernieuwingsdrang. Liefhebbers van rock vinden in dit boek een bevestiging van wat voor velen een gevoel was, zoals Flip Vuijsje het omschrijft: de klassieke rock van eind twintigste eeuw is uniek en met niets te vergelijken.

Om zijn betoog te ondersteunen en toe te lichten citeert de auteur regelmatig uit veelal Engelstalige boeken. Voor wie dan meer wil lezen is achterin Rock een uitgebreid bronnenoverzicht opgenomen.

De auteur geeft aan dat alle ideeën en conclusies voor zijn rekening zijn, tenzij duidelijk anders vermeld. Een van Vuijsje's stellingen is dat de beleving van de muziek in niet-Engelstalige landen duidelijk anders is dan in de Engelssprekende landen. Jonge Nederlandse rockliefhebbers bijvoorbeeld konden zich in de jaren zestig en zeventig niet zo gemakkelijk in de teksten verdiepen, vanwege de taalbarrière.

Flip Vuijsje verschaft de lezer een helder geformuleerd betoog, waaruit (gezien de details die in het verhaal voorkomen) blijkt dat hij zeer goed is geïnformeerd. Zeker voor lezers boven de vijftig jaar is het boek een feest der herkenning, omdat zij de beschreven artiesten hebben meegemaakt. Voor jongere lezers is dit een zeer leesbaar geschiedenisboek over de popmuziek, met de focus op rock.Flip Vuijsje (1949) is journalist, schrijver en columnist. Hij studeerde politieke wetenschap en sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 2003 tot begin 2011 was hij hoofdredacteur van Arts en Auto, het ledentijdschrift van de Vereniging VvAA. Eerder was hij hoofdredacteur van een aantal ICT-tijdschriften, en weer daarvoor twaalf jaar lang hoofdredacteur van het weekblad Intermediair. Ook schreef hij verschillende boeken over onder meer economie en management.

Rock is in november 2020 verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam en kost € 25,00. Ook als e-book leverbaar.
Waardering:
Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 12-02-2021