Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Reisbureau Wereldvreemd - LD Lapinski


Reisbureau Wereldvreemd - L.D. LapinskiSpannend en fantasievol verhaal voor de jeugd vanaf tien jaarDe twaalfjarige Flick verhuist in Engeland van de stad naar een dorp. In de oude kern van dat plaatsje blijkt een straatje te bestaan met een opmerkelijke winkel: Reisbureau Wereldvreemd. Intuïtief voelt Flick dat ze daar binnen moet gaan kijken. Ze maakt kennis met Jonathan, die een bijzonder soort reizen verzorgt: trips naar onbekende werelden uitsluitend voor leden van het Genootschap Wereldvreemd. Jonathan ontdekt dat Flick bijzondere - magische - gaven heeft, maar zegt haar dat in eerste instantie niet. Pas als ze samen op reis gaan en er problemen opdoemen, wordt het haar duidelijk.Flick, die eigenlijk Felicia heet, treedt toe tot het Wereldvreemd Genootschap. Ze krijgt de kans naar honderden magische bestemmingen te reizen, ze hoeft alleen maar in een geopende koffer te stappen. Nu vormt Vijflichtenstad het midden van al deze magische werelden, en daar doen zich problemen voor waar ze, samen met Jonathan, in verwikkeld raakt. Het wordt een race tegen de klok om die problemen op te lossen, reizend door de magische werelden in wat genoemd wordt het ‘multiversum’.

Alvorens de spanning toeslaat heeft dit spannende en fantasievolle verhaal in de eerste hoofdstukken een wat lange en trage aanloop. Als de vaart eenmaal in het verhaal zit, kost het moeite het boek weg te leggen. Je wilt graag weten wat er gaat gebeuren in het volgende hoofdstuk, en uiteindelijk wil je erachter komen of de opgelopen problemen een goed einde kennen. Je hebt dan wel een heerlijk enerverend en spannend verhaal gelezen, dat je 350 bladzijden lang bezig heeft gehouden. Mooi debuut van de Engelse auteur, van wie in augustus een tweede deel in Nederlandse vertaling zal verschijnen: Op de rand van de wereld. Uiteindelijk zal Reisbureau Wereldvreemd een trilogie moeten worden.

Liefhebbers van fantasierijke verhalen krijgen er een prachtige serie bij. Net als in het boek De brief om middernacht van Benjamin Read gaan magie en fantasie samen in één spannend verhaal, dat bovendien voorzien is van een prachtige kaft, dat lijkt op een gebruikte koffer.L.D. Lapinski woont aan de rand van het Engelse Sherwood Forest. Haar eerste boek schreef ze toen ze zeven jaar oud was. Het ging over een kikker die de eigenaar is van een vliegtuig. Reisbureau Wereldvreemd is in september 2020 verschenen bij uitgeverij De Fontein en kost € 18,00. Ook verkrijgbaar als e-book. Vertaling: Mechteld Jansen.Waardering:

Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 09-04-2021