Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Powervrouwen - Richard Zuiderveld


Powervrouwen - Richard Zuiderveld

Lezenswaardig en mooi geïllustreerd geschiedenisboek voor jong en oudDe laatste decennia groeit de belangstelling voor de rol van de vrouw in de (vaderlandse) geschiedenis. Een mijlpaal op dit gebied is de uitgave 1001 vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis van Els Kloek (uitg. Vantilt, 2013). Deze trend zet stevig door en voor de jeugd is er nu Powervrouwen, geschreven door Richard Zuiderveld. Vijfendertig interessante en vaak spannende verhalen over bijzondere vrouwen uit de wereldgeschiedenis.

Voor je aan het voorwoord toekomt lees je dat de auteur, die docent geschiedenis is, op verzoek van drie leerlingen dit boek is gaan schrijven. Na lezing ben je blij dat deze meisjes hierom hebben verzocht en dat Richard Zuiderveld de moeite heeft genomen om deze verhalen in boekvorm uit te brengen. Maar liefst vijfendertig vrouwen uit de wereldgeschiedenis hebben een plaatsje in dit boek gekregen. De personen die worden beschreven zijn soms protesterende vrouwen, zoals bijvoorbeeld suffragette Emmeline Pankhurst, strijder voor vrouwenkiesrecht, en de dertienjarige Russische Zinaida Portnova, verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog, maar ook machthebbers als koningin Victoria en Cleopatra. Verhalen, zoals geschreven over de indiaanse prinses Pocahontas, geven ook een inzicht in de tijd waarin die vrouwen leefden en wat die voor hen en voor hun omgeving heeft betekend.

Alle verhalen beginnen met een korte introductie, waarna een boeiende anekdote duiding geeft aan het handelen en de denkwijze van de betreffende vrouw. Bij elk verhaal vind je kaders die achtergrondinformatie over de beschreven persoon geven. Het boek is rijk geïllustreerd met nieuwe, maar ook historische afbeeldingen.

Dit boek is een bijzondere aanwinst voor de 'boekenkast geschiedenis' in elke (school-)bibliotheek. Een boek dat iedere liefhebber van verhalen uit de geschiedenis gelezen moet hebben, ongeacht de leeftijd.Richard Zuiderveld is docent op een middelbare school. Hij geeft geschiedenisles aan leerlingen van 11 tot 16 jaar. Hij is een van de twee auteurs van de succesvolle serie Vet oud!

Powervrouwen is 29 september 2020 verschenen bij uitgeverij Karakter en kost € 20,00. Geen e-boek verkrijgbaar.Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 05-03-2021