Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie PRINCE - Well-known and unseen picture from the Rob Verhorst Archives


PRINCE

Well-known and unseen picture from

the Rob Verhorst Archives

Prince, de man die op 57-jarige leeftijd in 2016 overleed in de Paisley Park Studios in de Verenigde Staten, was meer dan 35 jaar een ongekend popfenomeen. In het boek Prince vind je naast verhalen van popfotograaf Rob Verhorst, ook een overzicht van de muzikale tournees van de legende Prince in zijn hoogtijdagen en het verhaal over het ontstaan van de foto op de cover, gemaakt door dezelfde Rob Verhorst. Bovendien wordt nooit eerder uitgebracht materiaal van hem getoond. Van de periode tussen 1986 en 2002, respectievelijk van de Parade Tour in Ahoy´ in Rotterdam tot One Nite Alone... Live! in Nighttown, ook in Rotterdam, zijn foto´s van de fotograaf te bewonderen, gemaakt tijdens de grote Europese tournees van Prince. Het zijn de jaren waarin het nummer Sometimes it snows in April nog een heel andere gevoelswaarde heeft dan na het overlijden van Prince in 2016.
Sometimes it snows in April


Sometimes I feel so bad
So bad
Sometimes I wish that life was never ending
But all good things, they say, never last
But all good things they say, never last
And love, it isn't love until it's pastVijf weken na de première van de Lovesexy ´88 Tour in het Palais Omnisport de Paris-Bercy, de eerste show waarin het voor Rob Verhorst duidelijk wordt dat Prince moeilijk begint te doen over fotografie, treedt Prince op 17 augustus 1988 op in De Kuip in Rotterdam. De foto´s die de popfotograaf daar maakt, zijn voor Prince aanleiding om Rob Verhorst uit te nodigen voor een fotosessie met hem en zijn band. Helaas, de gevraagde prijs wordt door het management als te hoog beoordeeld en de sessie gaat niet door.

Vier jaar later, op 6 juli 1992, maakt de fotograaf in Ahoy´ Rotterdam de foto die hij in 2020 als cover voor zijn boek zal gebruiken. ´De opkomst van Prince was vanuit fotografisch oogpunt zonder meer magistraal te noemen! In een soort transparante lift kwam hij langzaam omhoog vanuit het podium. Hij stapte vervolgens uit deze lift en nam staand voor een sterrenhemel in een schijnsel van paars licht een prachtige pose aan; de armen gespreid, zijn uit duizenden herkenbare gitaar bungelend naast hem. Na deze pose even aangehouden te hebben, kwam hij langzaam weer in beweging. Je voelde daar zo dicht op het podium gewoon hoe hij nog heel eventjes in zichzelf gekeerd was en zich (nog steeds in silhouet) concentreerde op datgene wat komen ging.´

Dit was voor Rob Verhorst hét moment om de foto te maken die hij betitelt als ´de beste foto die ik ooit van Prince gemaakt heb.´

Rob Verhorst (1952) heeft als popfotograaf alle groten der aarde op popgebied voor zijn lens gehad. Van Madonna tot David Bowie en van Paul McCartney tot Bruce Springsteen. De lijst is eindeloos. Verhorst geldt nationaal en internationaal als één van de meest bekende Nederlandse popfotografen.

Prince, well-known and unseen pictures from the Rob Verhorst archives is in 2020 verschenen bij Permafrost Publishers B.V. In februari 2021 verscheen de tweede druk. Het boek telt 232 pagina´s en kost € 39,50. ISBN: 978 90 82689303.Waardering:


Boekbespreking door Margriet Kleijn

email mij

Gepubliceerd: 27-08-2021