Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Nelleke Noordervliet - Het wonder van Rotterdam


Nelleke Noordervliet - Het wonder van RotterdamBoeiende wandeling door tastbaar geheugenHet wonder van Rotterdam is met bijdragen uit 2001, 2004 en 2010, niet helemaal de jongste literaire telg van schrijfster en Crooswijks stadskind Nelleke Noordervliet. De roman handelt over de Koningin van de Maas in de tijd dat de stad nog een lelijk prinsesje was vol schurftige Kriegswunden en kahle Stellen. Het is de tijd van de wederopbouw. De tijd van niet lullen, maar poetsen.

Parallel aan stadse groei beschrijft Nelleke Noordervliet, aan de hand van een wandeling in moderner tijden, geboorte en jonge jaren van Nelleke Bol. ‘Het meisje met de afzakkende sokken, de snottebel en te veel onhandelbaar krulhaar,’ zoals Noordervliet zichzelf beschrijft: ‘Een buitenstaandertje, maar thuis.’

De roman is opgedeeld in vijf niet altijd even makkelijk hapklare brokken. Meedenken is verplicht in dit rijk geïllustreerde, autobiografisch getinte boek. Het is een gedurfde bundeling van schrijfstijlen met achtereenvolgens twee essays (Thuishaven en Een verre echo), een gedicht (Een vlaag van troost) en een herinnering (Het middel van de man) worden diverse kanten van het nagloeiende Rotterdam en de opgroeiende Nelleke Bol belicht.

Tot slot in Het wonder van Rotterdam de hilarische en even Rotterdamse novelle (Miss Blanche). Een beschrijvend fictief tijdsbeeld. Met hoofdpersoon Herman Hillebrand Wedigh creëerde Nelleke Noordervliet een waardig masculien tegenhanger van de onovertroffen chique gekkin mevrouw Marlene Lopez Cardozo uit de roman Tachtig, die in 1995 uit de pen van auteur Jaap Scholten kwam rollen.

De verhalen laten zich met verschillende smaken lezen. Van een sappige en exquise biefstuk tot een aards broodje bal. Nelleke Noordervliet hanteert humor met een randje zoals een chirurg het scalpel. Scherpe analyses en deels huiselijke jeugdherinneringen. Dat maakt het leven niet altijd makkelijk, geeft verdieping op afstand in tijd. Noem het dwars door het malse soms gespierde leesvlees voorkomende, lastig te snijden en te kauwen zeentjes. Het geeft de roman een herkenbare verdieping.

Nelleke Noordervliet geeft haar jeugdige geheimen niet gemakkelijk prijs. Dat maakt Het wonder van Rotterdam een smaakvolle roman voor de culinaire lekkerbek die van de moderne autobiografische geschiedenis houdt.


Nelleke Noordervliet (1945) is een van de meest veelzijdige schrijvers van onze tijd. Ze schreef historische bestsellers, een fictief dagboek, columns en romans. In 2018 werd haar oeuvre bekroond met de Constantijn Huygensprijs.

Het wonder van Rotterdam (ISBN 978 90 831 6730 5 - NUR 301) is een uitgave van Uitgeverij de Meent (www.uitgeverijdemeent.nl), kost €19,99. Portretfoto van de auteur uit haar familiearchief, 1949.

Waardering:
Boekbespreking door Peter Joore

email mij

Gepubliceerd: 04-11-2021