Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Kleuren in de natuur - Magdalena Konená, Jana Sedlácková en Štepánka Sekaninová


Kleuren in de natuur

Magdalena Konená, Jana Sedlácková

en Štepánka SekaninováPrachtig en kleurrijk prentenboek voor jong en oud stelt twaalf kleuren centraalVolgens sommigen is de herfst de mooiste tijd van het jaar, vanwege de kleuren die de natuur ons dan toont. Na het doorbladeren van het prentenboek Kleuren in de natuur moet je op die opinie terugkomen, want de dames Konecná, Sedlácková en Sekaninová maken duidelijk dat élk elk seizoen mooie kleuren heeft.Twaalf kleuren komen in dit prachtige boek voorbij, maar daar blijft het niet bij. Elke besproken kleur krijg namelijk nog een onderverdeling in schakeringen. In het eerste hoofdstuk, waarin wit wordt behandeld, zie je voorbeelden van puur wit, arcadisch wit, sneeuwwit, madeliefwit, zeeschelpwit, crèmewit, amandelwit, kokoswit, albastwit, eierschaalwit, parelwit en ivoorwit.

De meeste afbeeldingen die je als voorbeeld ziet, zijn geïnspireerd op planten, dieren en mineralen. Deze voorbeelden zijn zeer de moeite van het bekijken waard. De natuur blijkt nog kleurrijker dan je al dacht. Maar er zijn ook twijfels. Hoort honinggeel nu bij de kleur geel, of toch liever bij lichtbruin? Het is een kwestie van smaak en daarover valt, zoals bekend, niet te twisten.

Ook niet te twisten valt er over de kwaliteit van dit boek. De bladzijden zijn van hoogwaardig en stevig wit papier, wat het boek een zekere uitstraling geeft. Als je met aandacht de twaalf hoofdstukken hebt bekeken, word je in het dertiende en laatste hoofdstuk uitgenodigd zelf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld door kleuren verf te mengen. Minutieus wordt uitgelegd hoe je kastanjebruin moet maken: zeven druppels zwart, vijf druppels rood en twee druppels groen.Dit heerlijke, kleurrijke boek verdient de aandacht van jong en oud. De kleuren en de fraaie beschrijvingen ervan zijn boeiend en inspirerend.

Kleuren in de natuur is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 15,95. Vertaling: Joukje Akveld.
Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 08-01-2021