Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het raadsel rond mevrouw Parel - Joke Eikenaar


Het raadsel rond mevrouw Parel

Eertse deel uit jeugdserie Kringloopwinkel Hebbus - Joke EikenaarFay en haar beste vriend Joppe zijn altijd te vinden in de kringloopwinkel. Het is namelijk de winkel van Fays ouders. Omdat er een keer met een groot bedrag aan geld iets goed is misgegaan, hebben Fay en haar ouders geen eigen huis meer. Zo begint het jeugdboek Kringloopwinkel Hebbus - Het raadsel rond mevrouw Parel, geschreven door Joke Eikenaar. Het gezin woont en slaapt dan ook in de winkel, maar dat mag niemand weten. Zelfs haar boezemvriend Joppe niet.


In dit eerste deel komt op een middag een oude dame de winkel binnen. Ze krijgt van de kinderen de bijnaam Mevrouw Parel, omdat ze zulke mooie oorbellen met parels draagt. Na een paar bezoeken vertelt ze dat verschillende meubels, die nu in de kringloopwinkel staan, van haar zijn en dat die zijn gestolen. Het is Fay en Joppe opgevallen dat er een slonzig geklede meneer met een heel dure auto regelmatig kostbare spullen komt brengen.

Twee ingrediënten waar je als jonge lezer mee aan de slag kunt. De kinderen in het boek gaan op onderzoek uit. Dat levert soms geen en zelfs tegenstrijdige resultaten op. Omdat de twee niet van opgeven weten, komen ze uiteindelijk toch achter het raadsel van mevrouw Parel. En ontdekt Joppe het grote geheim van Fay.

Het boek laat zich gemakkelijk voorlezen, maar veel kinderen die in groep zes of zeven zitten, zullen het misschien liever zelf lezen. Het is een leuk en af en toe spannend verhaal.

Hoewel geboren in Zwolle, woont Joke Eikenaar al heel lang in Wezep, zeven kilometer van haar geboorteplaats. Van jongs af aan schreef ze verhalen en maakte tekeningen op ieder stuk papier dat ze in handen kreeg. Eind vorige eeuw kwam ze bij toeval bij een uitgever terecht. Eerst werkte ze daar als illustrator, later ook als auteur. Beide creatieve werkvormen spreken haar aan, maar ze heeft eigenlijk geen voorkeur. Het raadsel van mevrouw Parel is verschenen in 2018, gepresenteerd in een kringloopwinkel in Zwolle. De lokale omroep maakte er een reportage van.

Beide boeken van Kringloopwinkel Hebbus zijn uitgegeven door De Vier Windstreken en kosten per stuk € 14,95. Ze zijn ook als e-book leverbaar.Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 01-10-2021