Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De zomer waarin ik in een caravan woonde - Evelien Feltzer


De zomer waarin ik in een caravan woonde

Evelien FeltzerHeerlijk vakantieverhaal dat ook leuk is als de scholen weer zijn begonnenHet is niet te geloven: vlak vóór de zomervakantie kopen de ouders van Juno een camping in Drenthe. Ze baalt stevig, want nu moet ze precies tweehonderdendrie kilometer verderop gaan wonen. Wat dat voor haar betekent beschrijft Evelien Feltzer in het boek De zomer waarin ik in een caravan woonde.


De camping bevindt zich vlakbij een klein dorpje, dat je als stadskind natuurlijk reuze saai vindt. Het voelt voor Juno als het andere eind van de wereld. En bovendien: weg oude huis, weg school, weg vrienden. Om haar ouders goed te laten voelen hoe kwaad ze is, sluit Juno zich op in de stacaravan, die als woonhuis moet gaan dienen. Bovendien zegt ze absolúút geen woord meer tegen haar vader.

Al snel neemt het verhaal een dramatische wending als er ’s nachts brand uitbreek op het veldje waar de caravan op staat. Juno’s moeder is afwezig, dus moet Juno samen met haar vader de crisis bezweren. Tijdens die vreselijke nacht ontmoet ze de twee jaar oudere Dean, die haar wegwijs maakt op de camping. Juno ontdekt bij Dean een geheim, dat haar eigen sores in de schaduw stelt.

De auteur laat Juno ontdekken dat een gebeurtenis van meerdere kanten kan worden bekeken, dat relativeren prettig kan zijn. Ook dat je nieuwe sociale contacten als aangenaam kunt ervaren en dat eerste indrukken een verkeerde kijk op een kwestie kunnen geven. En tevens dat genegenheid een fijne beleving is.

Evelien Feltzer heeft een boek geschreven dat je het liefst in één keer uit leest. Dat is in de vakantie geen probleem, maar ook als je daarna minder tijd hebt, blijft dit boek de moeite waard. De verwikkelingen spelen zich af in de tijdspanne van één week. Toch benieuwd wat Juno verder op de camping beleeft. Hopelijk komt er een vervolg op dit heerlijke vakantieverhaal.Evelien Feltzer (Tilburg, 1975) volgde een opleiding tot theaterdocent. Na een tijd in Spanje en New York te hebben gewoond, keerde ze terug in Nederland en gaf theaterlessen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. In die periode begon ze met het schrijven van kinderboeken. In 2019 verscheen Tien vragen aan mijn vader.

De zomer waarin ik in een caravan woonde is verschenen bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf en kost € 14,00. Ook als ebook verkrijgbaar.

Portret Evelien Fetzer is gemaakt door Mark Scholten.
Waardering:
Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 10-09-2021