Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De zee kwam door de brievenbus - Selma Noort


De zee kwam door de brievenbus - Selma Noort

Boeiend kinderboek over watersnoodramp in het Zeeuwse Kruiningen‘Je kijkt door de ogen en kruipt in de huid van een nuchter en realistisch achtjarig kind dat het leven, ook in afschuwelijke gebeurtenissen, neemt zoals het komt. De jury is zeer onder de indruk van de manier waarop de auteur erin slaagt om voor haar jonge doelgroep met zo weinig woorden een zo goed lopend verhaal neer te zetten.’ Dit is een fragment uit het juryrapport van de Archeon Thea Beckmanprijs 2016. Het boek De zee kwam door de brievenbus is in 2015 verschenen. De uitspraken van de jury prikkelen de geest en maakt ook nu nog nieuwsgierig: hoe bevalt mij dit verhaal?In slechts zeventig bladzijden weet auteur Selma Noort ons de watersnoodramp van 1953 te laten beleven door de ogen van een achtjarig meisje. Dat meisje moet midden de nacht plots opstaan. Ze kleedt zich snel aan en moet spulletjes meenemen naar boven in het huis. Het is ijskoud in huis en het stormt. Het meisje, Liesje, laat ons de bizarre situatie meebeleven waarin ze met haar ouders, zus en broertje, verkeert. Ze maakt situaties mee die ze niet kan verklaren. Dat blijkt al meteen uit het enerverende begin van het boek:

Mijn vader gooide mij van het dak.
Ik kon het niet begrijpen.
Wie gooit zijn kind nou weg?
Mijn vader. Papa.Dit boek bevat waargebeurde passages uit het leven van Lia-Gijzel-Soeting, die zelf als achtjarig meisje de watersnoodramp met haar gezin meemaakte in Kruiningen, een plaats in het smalle gedeelte van het toenmalige eiland Zuid-Beveland. Selma Noort heeft op een uitstekende wijze verwoord hoe een achtjarig meisje, onbekend met de grote wereld, van de ene verbazing in de andere valt. Als lezer deel je die verbazing. En dat, zoals de bovengenoemde jury terecht benoemt, met zo weinig mogelijk woorden toch zo veel kunnen zeggen. Zeer de moeite waard.Selma Noort (Leiden, 1960) is kinderboekenschrijver en kunstschilder. Met behulp van Miep Diekman debuteerde ze in 1980 met Ik hoef niet op schoot. Inmiddels heeft ze ruim 120 kinder- en jeugdboeken geschreven. Voor deze bespreking werd gebruik gemaakt van de achtste druk, uit 2020. Het boek is bekroond geworden met de Vlag en Wimpel van de Griffeljury en in 2016 ontving Selma Noort de Thea Beckman-prijs voor deze uitgave. De zee kwam door de brievenbus was in oktober 2020 een thematitel bij de Kinderboekenweek. In 2018 bespraken we van Noorts hand het jeugdboek Oppassen .

De zee kwam door de brievenbus is in 2015 verschenen bij uitgeverij Leopold en kost € 15,00. Ook als e-book verkrijgbaar. Portret van de auteur -bron: www.kinderboeken.nl.Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 05-02-2021