Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het grote ouwe lullenboek - Jerry Goossens & Dokter Frank van Hellemondt


Het grote ouwe lullenboek

Jerry Goossens & Dokter Frank van HellemondtHoe de midlife man zichzelf oud maakt en de klok terugdraaitHoewel sommige mannen altijd kinderen blijven, we worden allemaal ouder en merken dat aan ons lichaam. En dat roept vragen op. Want wanneer begint haaruitval en wat kun je daar tegen doen? Waarom worden mannen als ze ouder worden niet dik, maar worden ze wel oud als ze dik worden? En is het waar dat regelmatig seks problemen met de prostaat op afstand houdt? Jerry Goosens en sportarts Frank van Hellemondt behandelen deze en andere kwesties en zetten feiten en fictie op een rij in Het grote ouwe lullenboek.

Beide auteurs, volgens henzelf een sportman en een anti-sportman, kwamen elkaar bij toeval tegen en bleken een gemeenschappelijke belangstelling te hebben voor gezondheid, beweging en fitness. Dat resulteerde in het schrijven van dit boek voor een leeftijdsgroep waar beiden ook toe behoren. Kernvraag voor hen in dit boek: Is de aftakeling van je lichaam op latere leeftijd wel zo onvermijdelijk? Het antwoord op die vraag wordt in de introductie van het boek al beantwoord: nee, beslist niet.

In elf boeiende hoofdstukken, doorspekt met humor en zelfspot, zetten beide heren feiten en fabels naast elkaar en laten veel conclusies aan de lezer. Hoewel de auteurs niet schromen hun mening te verkondigen, krijg je bij het lezen van de teksten niet de indruk dat je iets wordt opgedrongen. De feiten laten Goossens en Van Hellemondt voor zich spreken.

Geen onderwerp wordt gemeden. Bij een inventarisatie van de ‘ouderdomsproblemen’ zijn de heren er ook niet vies van hun persoonlijke sores te bespreken. Dit als illustratie van de fysieke en psychologische veranderingen die een man kan verwachten. De vragen die ze stellen beantwoorden ze aan de hand van de laatste wetenschappelijk inzichten. In het vlot geschreven boek informeren de auteurs je ook over hoe je ‘de klok weer terug kunt draaien’: let op je voedingspatroon en blijf voorál bewegen.
Frank van Hellemondt is sportarts. Hij was als clubarts verbonden aan FC Utrecht en is nu werkzaam als sportmedisch begeleider van o.a. het Nationaal Ballet.

Jerry Goosens (rechts op de foto) is schrijver, journalist en columnist. Hij publiceerde o.a. in het AD, de Volkskrant, Het Parool en Nieuwe Revue. Hij schreef inmiddels tien boeken.

Het grote ouwe lullenboek is verschenen bij uitgeverij Kosmos en kost € 21,00. Ook als e-book leverbaar.

Waardering:
Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 10-10-2021