Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De Nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder - Magdalena Hai & Teemu Juhani


De Nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder

Magdalena Hai & Teemu Juhani

Eerste deel uit de griezelige en grappige jeugdserie De NachtmerriewinkelStel je bent negen jaar oud en je wilt héél graag een fiets, maar je hebt er het geld niet voor. Wat zou je dan kunnen doen? Geld verdienen door te gaan werken bijvoorbeeld. Maar als je negen jaar oud bent mag dat nog niet. Misschien kan dat wel in de Nachtmerriewinkel. Nina trekt de stoute schoenen aan en gaat de winkel binnen. Per slot van rekening hangt er een briefje in te etalage: ‘Hulp gevraagd.’ Dan begint het avontuur van De Nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder, gemaakt door Magdalena Hai & Teemu Juhani, pas echt.


In eerste instantie lijkt er niemand aanwezig. Maar in de vreemd ingerichte winkel komt vanachter de toonbank een vaag gerucht op Nina af. Daar blijkt de eigenaar van de winkel op de grond te liggen. Hij heeft erge last van jeukpoeder. In de winkel zweeft een groene geest, of is het een spook, die Nina wil helpen een anti-jeukpoeder te vinden. Hoewel de geest in de winkel woont om inbrekers te verjagen, is Nina helemaal niet bang voor hem. Samen zoeken ze naar het potje dat de eigenaar, meneer Spoek, moet helpen te genezen van zijn jeukaanval. Het lukt uiteindelijk, waarbij de inktvis Okkie Topus hen in het zoeken heeft belemmerd. De eigenaar is zo blij met het kordate optreden van Nina dat ze direct wordt aangenomen als hulpje.

Het boek is ruim voorzien van tekeningen, die een duidelijke functie hebben in het verhaal. Daarom is het een goed idee geweest om zowel de naam van de illustrator als die van de schrijver op het omslag te vermelden. Het boek is geschreven in korte zinnen, en daardoor ook zeer geschikt voor kinderen die wat moeite hebben met lezen. Maar dit soms griezelige en vaak grappige boek is absoluut voor iedereen de moeite waard.

De Finse schrijfster Magdalena Hai is groot fan van het vermengen van genres én van vreemde dingen. Haar verhalen zijn vaak een combinatie van sciencefiction, fantasie en horror. Ze debuteerde in 2012. Naast zelf verhalen schrijven geeft Magdalena ook les in schrijven en is ze redacteur bij uitgeverscoöperatie Osuuskumma.

Teemu Juhani is een Finse illustrator, striptekenaar en grafisch vormgever. Hij werd geboren en opgevoed in een land van sneeuw en Noorderlichten. Teemu studeerde illustratie in Finland en in Nederland. Hij werkt nu als freelance illustrator, maakt kinderboeken en graphic novels.De Nachtmerriewinkel en het akelige jeukpoeder is juni 2020 verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 10,95. Ook als e-book leverbaar. Vertaling: Petri Hoogendijk. Dit voorjaar verschijnt deel 2: De Nachtmerriewinkel en de verdwenen tanden.Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 19-02-2021