Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Bed en Breakfast - Ilja Gort


Bed en Breakfast - Ilja Gort

Bier, wijn en waanzinEr zijn van die boeken die je doen verlangen naar Frankrijk. Bed en Breakfast is er een van. Niet in het minst door het aanstekelijke taalgebruik van wijnboer Ilja Gort, die lezen met een flesje Slurp! tot het beste alternatief maakt voor een (virtuele) vakantie.


Net als in voorganger Godendrank voert Gort de warhoofdige held Abel en zijn aardser vrouw Angela op. Ditmaal met een Bed en Breakfast of B&B als uitnodigend onderkomen ter oplossing van hun voortdurend geldgebrek.
Ook nu gaat alles niet van een leien dakje. Een tv-ploeg met een dubbele agenda en gasten die stuk-voor-stuk een beetje gek zijn. Tussendoor hanteert Abel zijn eigen ongeschreven agenda en uiteindelijk culmineert de Gortse-gekkigheid in een bizar 'samenwerkingsverband' tussen een getroebleerde Franse klusjesman en een Brabantse drugsbaron.
Het open einde maakt vervolmaking van de trilogie noodzakelijk; hiermee neemt de accurate pr-man een voorschot op zijn volgende roman. Toch zal de trouwe lezer zich afvragen of een vervolg op basis van wijn, wiet en waanzin de aandacht zal vasthouden. Maar maak je vooral geen zorgen: Bed en Breakfast leest wederom als een sneltrein. En daarmee wordt zeker niet de Fyra mee bedoeld. Ilja Gort is niet alleen een man van wijnig woorden. Deze idealistische realist is tevens de moderne belichaming van de renaissanceman: de alleskunner die muziek, wijnmaken en schrijven tot kunst heeft verheven.

Ilja Gort (1951) was drummer, is schrijver, wijnboer, presentator en componist van reclametunes. Sinds 1994 woont en werkt hij op zijn château in Saint-Romain-La-Virvée waar hij wijn produceert onder de smakelijk noemer Slurp!

Bed en Breakfast is een uitgave van SLURP Publishers uit Amersfoort (www.slurppublishers.nl): ISBN 978-90-829587-9-9, NUR 301 en kost €16,99.Waardering:


Boekbespreking door Peter Joore

email mij

Gepubliceerd: 12-03-2021