Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie 800x TOP 40 NUMMER 1 - Harry Denekamp


800x TOP 40 NUMMER 1 - Harry DenekampVijfenvijftig jaar tophits uit de Nederlandse Top 40

In 800x TOP 40 NUMMER 1, samengesteld door Harry Denekamp, lees je de verhalen en anekdotes over alle tophits, die sinds 1965 in de Nederlandse Top 40 hebben gestaan. Een bijzondere reis door de muziekgeschiedenis is opgetekend in dit boek, van het ‘singletje’, de kleine 45-toerenplaat, tot aan de streamingsdiensten die ons vandaag de dag van populaire muziek laten genieten.Ruim 680 verschillende acts uit binnen- en buitenland wisten de felbegeerde no.1 positie te veroveren en hier roem (en vaak geld) mee te vergaren. Op initiatief van Joost den Draaier (echte naam: Willem van Kooten) begon zeezender Radio Veronica op 2 januari 1965 met het uitzenden van de ‘wekelijkse hitlijst’. Mede door de medewerking van de detailhandel en de platenmaatschappijen werd het programma ongekend populair onder de toenmalige jeugd. Het feit dat je de lijst elke week in de platenzaak lag (‘Er ligt een gedrukt exemplaar bij je platenhandelaar’) heeft ook zeker tot het succes bijgedragen.

De verschillen tussen de populaire muziek van ‘toen’ en ‘nu’ zijn groot: veel stromingen in de muziek kwamen de laatste vijf decennia voorbij. In de jaren zestig bleek beatmuziek dominant, waarna schlagers, Franse chansons, rockmuziek en het levenslied plaats moesten maken voor reggae, soul, happy hardcore en veel, heel veel andere genres. Rapmuziek, met name ook in het Nederlands, vormt nu een groot deel van het Top 40-menu.

Harry Denekamp weet bij alle 800 liedjes - elk liedje wordt in een halve bladzijde beschreven - interessante feiten en leuke anekdotes te vermelden. Bij de 75e tophit, Mijn Gebed van D.C. Lewis, staat bijvoorbeeld dat dit liedje is opgenomen in de Groote Kerk in Maassluis met Feike Asma aan het orgel. Breakdance ontwikkelt zich in de jaren '70 als dans van de straat. De Amerikaanse groep The Rock Steady Crew scoort met (Hey You) The Rock Steady Crew een eendagsvlieg, die in november 1983 vier weken op nummer 1 staat. Het liedje zorgde ervoor dat de draagbare radio, spelend op batterijen, beats produceerde voor de dansers op straat.

Het boek ik fraai uitgevoerd. Mooi, kwalitatief hoogwaardig en zwaar papier zorgt ervoor dat de kleurenfoto’s van alle hits schitterend uitkomen bij de verhalen. Een heerlijk naslagwerk, dat veel muziekliefhebbers urenlang leesplezier zal bezorgen. En, om de stemming optimaal te maken, geeft de auteur nog een suggestie aan het einde van zijn voorwoord: ‘Zet de nummers er eens bij aan om het muzikale plaatje compleet te krijgen.’ Helemaal mee eens!800x TOP 40 NUMMER 1 is verschenen bij uitgeverij Just Publishers en kost € 28,00. Het boek werd samengesteld door Harry Denekamp in opdracht van de Stichting Nederlandse Top 40.Waardering:
Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 28-05-2021