Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Vad3r - Pepijn Lanen


Vad3r - Pepijn Lanen

Vaderschap is meesterschapBij deze boekbespreking moet een korte disclaimer toegevoegd worden: ondergetekende is zeer recent zelf vader geworden, en heeft de eerste weken van zijn vaderschap met rooskleurige glazen dit boek gelezen. Het boek, geschreven door Pepijn Lanen, alias Faberyayo, gaat namelijk over diens leven als gezinsman, en vader van drie kinderen.


Pepijn Lanen, bij het grote publiek vooral bekend als lid van hiphopformatie De Jeugd Van Tegenwoordig, maakt ook steeds meer naam voor zichzelf als auteur. Na eerdere succesvolle uitgave, die vooral geroemd werden om het creatieve taalgebruik, is er nu een persoonlijk boek verschenen. Het verhaal begint als Lanen en zijn vrouw er net zijn achter gekomen dat zij voor de derde keer een kindje verwachten. De rest van het boek volgt het leven van de schrijver gedurende deze zwangerschap. Het boek houdt het midden tussen romanvorm en dagboek en het is duidelijk dat Lanen bewust zijn focus op kunstzinnige uitingen in de taal iets heeft losgelaten, en daarmee de persoonlijke inhoud meer op de voorgrond heeft gezet.

Hoewel juist die stijl altijd een opvallend sterk punt is in het werk van Lanen, pakt die keuze toch goed uit. Er zijn minder zinnen die er uitspatten, maar het geheel leest bijzonder soepel weg, wat goed past bij de persoonlijke inhoud. Lanen spreekt via zijn boek bijna als tot een vriend, waardoor de lezer amicaal wordt meegenomen in de wereld van de auteur, zijn vrouw en zijn drie kinderen. Deze aanpak heeft soms tot gevolg dat je als lezer denkt iets gemist te hebben: figuren worden bijnaam genoemd, waarin verondersteld lijkt dat het voor de lezer bekende figuren zijn. Dit is vaak niet het geval, maar de schrijver doet geen moeite hen te introduceren, of uit te leggen wat hun relatie tot hem is. Dat doet er ook niet toe: soms wordt dat vanzelf duidelijk en soms blijft het vaag. Het boek is bijzonder persoonlijk en daarmee ook kwetsbaar: de man die voor sommigen vooral bekend staat als stoere, onaanraakbare artiest, beschrijft zichzelf emotioneel, verward, angstig en liefhebbend. Het laat zien dat ook een succesvol, welvarend en bekend bestaan, dat op social mediasoms perfect lijkt, dezelfde worstelingen en dagelijkse beslommeringen kent als de rest van ons.

Het boek biedt met name iets voor de liefhebbers van Pepijn Lanen zijn werk: in diverse creatieve uitlatingen, van muziek tot literatuur, zijn stukjes terug te vinden van het privéleven van de auteur. Enige bekendheid hiermee helpt bij het kunnen plaatsen van gebeurtenissen en geeft iets meer houvast bij het lezen. Als een lezer er totaal leeg ingaat, zal de distantie tot de schrijver, en dus de hoofdpersoon, groter zijn en zullen sommige gebeurtenissen aan de lezer voorbij gaan. Toch is datgeen groot obstakel: ook voor die lezer zal het persoonlijke kijkje in het leven van een artiest, maar vooral liefhebbende vader en echtgenoot, iets te bieden hebben. Zeker voor hen, die zelf net ouder geworden zijn.
Pepijn Lanen - artiestennaam Faberyayo - is rapper. Hij is vooral bekend als lid van De Jeugd Van Tegenwoordig, maar heeft bewezen een creatieve duizendpoot te zijn: ook in de groep Le Le en als soloartiest heeft hij succesvolle platen uitgegeven. Daarnaast heeft hij samen met vriend Sef een eigen Podcast, ‘Yous en Yay: new emotions’, en is creatief leider van het hoorspel ‘Gothrecht’, waarvan op de VPRO vandaag (11/12/20) het slotstuk verschijnt. Ook is hij schrijver; In 2013 verscheen de verhalenbundel Sjeumig, later volgde romans Naamloos en het Wapen van Sjeng, als ook graphic novel Hotel Dorado.

Vad3r is een biografische roman, verkrijgboor voor Voor €22,50 en verschenen bij Ambo|Anthos.


Waardering:


Boekbespreking door Robin Bongers

email mij

Gepubliceerd: 11-12-2020