Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Tegenstellingen en Kleuren - Roald Dahl en Quentin Blake


Tegenstellingen en Kleuren - Roald Dahl en Quentin Blake
Twee stevige kartonboeken van gelauwerde illustratorHoewel de twee kartonboeken Tegenstellingen en Kleuren gedragen worden door de wereldberoemde schrijversnaam Roald Dahl, het is toch de illustrator Quentin Blake die voor deze uitgaven met de eer behoort te gaan strijken. In 1978 maakte hij voor het eerst illustraties bij een boek van Dahl, De reuzenkrokodil. Uit de tekeningen van die periode zijn deze twee kartonboeken samengesteld. De tekst werd vorig jaar geschreven in het Engels door The Roald Dahl Story Company Ltd.


Er zijn meer tegenstellingen dan de negen die in dit kartonboek worden gepresenteerd, maar deze zijn wel de meest voorkomende. Sommige tegenstellingen zijn verstopt achter een stevige flap. De illustraties zijn groot afgebeeld en getekend in heldere kleuren.
In het andere kartonboek hebben de kleuren het voor het zeggen. Acht kleuren worden voorgesteld middels een gekleurd dier. Dat is voor de kleur rood kennelijk lastig, want daar komt Roodkapje om de hoek kijken.

Voor beide kartonboeken, die een flink formaat hebben (22 x 22 cm), zijn dieren als onderwerp gekozen om het thema uit te werken. De tekeningen hebben een karakteristieke stijl, die we van Quentin Blake gewend zijn. Soms wat slordig en grof getekend, wel in het oog springend. Bij alle gebruikte illustraties valt het op dat één afbeelding uit de GVR afkomstig is, daar waar de Grote Vriendelijke Reus het flitspoppen demonstreert aan Sophie.

Voor ouders die nu jonge kinderen hebben en de verhalen van Roald Dahl kennen moet het heerlijk zijn om deze boeken te bekijken en de tekeningen te bespreken. Ze moeten er rekening mee houden dat na het bekijken van de zestien bladzijden de kinderen zullen vragen: ‘Nog een keer?’

Roald Dahl (1916-1990) is wereldwijd een van de meest gelezen en gewaardeerde schrijvers van kinderboeken. Tijdens zijn latere leven was hij ook in Nederland ongekend populair. Alleen al van het boek De GVR zijn in de Nederlandse taal al meer dan zeventig drukken verschenen.


Quentin Blake (1932) is auteur, maar vooral illustrator en cartoonist. Hij illustreerde meer dan driehonderd boeken en schreef er zelf ook dertig. Zijn werk wordt regelmatig in het Verenigd Koninkrijk en daarbuiten tentoongesteld.
Zie hiervoor: https://www.quentinblake.com/exhibitions Tegenstellingen en Kleuren zijn verschenen bij uitgeverij Fontein en kosten € 14,00 per boek. Vertaling: Hubertine Vriesendorp en Harriët Freezer.


Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 03-07-2020