Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Samen - Axel Scheffler en 37 andere tekenaars


Samen - Axel Scheffler en 37 andere tekenaars

Bijzonder prentenboek over aardig zijn voor elkaarBij prentenboeken heb ik het nog niet eerder meegemaakt dat de schrijver en/of illustrator een voorwoord schrijft. Bij Samen is dat wel het geval. Dat is bijzonder, maar we hebben hier ook te maken met een bijzonder boek. Axel Scheffler, initiator van deze uitgave, heeft een missie: aardig zijn voor elkaar, en zo samen de wereld mooier maken. Dat doet hij niet alleen. Samen met 37 collega’s, door Scheffler ‘aardige tekenaars’ genoemd, maakte hij dit bijzondere prentenboek.


Aan Alison Green is gevraagd de tekst voor dit boek te schrijven. Dat doet hij bij de illustraties die alle 38 illustratoren hebben gedoneerd voor dit boek. De tekenaars komen uit de hele wereld. Hun stijlen zijn net zo divers als hun woonplaatsen. Knap om daar als schrijver een verbindend verhaal bij te maken. De verschillende tekeningen zijn niet alleen om te kijken, ze zijn ook echt het bestuderen waard. Als je wat langer kijkt, ga je meer leuke details ontdekken.

De rode draad, aardig zijn, blijkt voor velerlei uitleg vatbaar. Dat hebben de creatieve geesten mooi verbeeld: je kunt elkaar vrolijk bejegenen (lachen), je kunt naar iemand luisteren als deze verdrietig is of vriendelijk zijn voor iemand die erg verlegen is. Je kunt iemand helpen, bijvoorbeeld door een tas te dragen of iets op te rapen. En bij een spelletje kun je er voor zorgen dat iedereen mee kan doen. Wees ook aardig voor dieren.

De moraal van het verhaal: aardig zijn voelt fijn. En het is een goed idee. Want als iedereen aardig is, maken we samen een mooiere wereld.

Het zijn woorden die goed passen bij de liefdadigheidsorganisatie Three Peas. Deze kleine organisatie uit Engeland heeft naar eigen zeggen al veel bereikt. En willen graag doorgaan met hun werk. Deze organisatie is dan ook blij dat een deel van de opbrengst van dit prentenboek naar deze stichting gaat, waarmee zij vluchtelingen kunnen helpen.

Axel Scheffler (Hamburg, 1957) studeerde kunstgeschiedenis en visuele communicatie in Duitsland en Engeland. Zijn illustraties zijn over de hele wereld bekend. Zijn beroemdste creatie is de Gruffalo, waarvan meer dan tien miljoen boeken werden verkocht in meer dan veertig vertalingen. Axel Scheffler is ambassadeur van de liefdadigheidsorganisatie Three Peas.

Samen is verschenen in oktober 2019 bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 14,95. Geen e-boek verkrijgbaar.


Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 17-04-2020