Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend Arjen Lubach


Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend

Arjen Lubach
Debuutroman prima tussendoortjeDe meeste mensen zullen Arjen Lubach kennen van zijn succesvolle televisieprogramma Zondag met Lubach. Naast programmamaker is hij echter ook muziek producer, cabaretier en schrijver. Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend is zijn eerste boek en verscheen in 2006.


Het debuut van Lubach gaat over Benjamin, een jongeman van vierentwintig jaar wiens ouders al vroeg zijn overleden, waarna hij intrekt bij zijn oom, waar hij zijn grote jeugdliefde ontmoet. Het verhaal wisselt af tussen passages in het heden, als de de hoofdpersoon in een studentenkamer in Spanje verblijft en terugblikt op zijn vroegere leven, en passages uit zijn puberteit. Het is een typisch jongemannen coming of age verhaal, dat qua inhoud en stijl doet denken aan de vroege periode van Arnon Grunberg.

Wat Lubach goed doet in Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend, is het neerzetten van een soort valse nonchalante houding van de hoofdpersoon. Hoewel de vertelling soms luchtig lijkt, zit er heel subtiel een melancholie in die naarmate het lezen vordert steeds meer aan de oppervlakte komt. Dat subtiele verdriet en de worsteling met het bestaan komen heel voorzichtig en mooi aan bod en geven het boek diepgang, zonder dat het al te opzichtig is. Dit, afgewisseld met hier en daar een goedgeplaatste grappige opmerking, leidt tot een balans die het lezen ten goede komt.

Het is echter duidelijk dat Lubach nog beginnend auteur was toen hij het boek schreef. Hoewel hij met latere boeken literaire prijzen heeft gewonnen, is zijn debuut in vele opzichten een oefening: vaak klunzige zinsbouw, proberen grappig te zijn, maar daar net niet in slagen en passages duidelijk bedoeld om te imponeren, het gebeurt allemaal net iets te vaak.  Het is een prima tussendoortje, maar om echt te genieten van een dergelijk boek, is het aan te raden een latere roman van Lubach te lezen of een boek van Grunberg. Die boeken doen wat Lubach met dit boek wilde bereiken, maar dan beter. Al hebben ze misschien niet zo’n mooie titel.Arjen Lubach werd in 1979 geboren te Lutjegast, Groningen. Hij maakt televisie, theater, muziek en schrijft literatuur. Na Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend verschenen er nog enkele boeken (waaronder Magnus en IV), waarmee hij literaire prijzen won. Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend is verschenen bij uitgeverij Podium en telt 207 bladzijden. Zondag met Lubach begint komende zondag aan het elfde seizoen.


Waardering:


Boekbespreking door Robin Bongers

email mij

Gepubliceerd: 14-02-2020