Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Liefhebben - Laura van Dolron


Liefhebben - Laura van Dolron
Persoonlijke zoektocht naar de betekenis van liefdeLaura van Dolron was zwanger. Helaas eindigde die zwangerschap in een miskraam. De verdrietige periode erna was er tegelijk een van veel liefhebben. Liefhebben vanuit de auteur zelf, naar haar kindje dat niet mocht volgroeien, maar ook het liefhebben dat zij ontving van van de verpleging, van haar man, van mensen in haar omgeving. Dat riep bij Laura de vraag op: wat is liefhebben? De zoektocht naar dit begrip stond centraal in haar toneelvoorstelling Liefhebben, en is ook het thema van haar boek met dezelfde titel.


Hoe veel kun je over de liefde schrijven in een boekje van 64 pagina’s? En hoe zorg je er voor dat het mooi en persoonlijk blijft, zonder zoetsappigheid die neigt tot braken? Laura van Dolron kiest voor een aanpak die persoonlijk van aard is. Ze praat niet over de liefde als abstract begrip, maar zoekt juist naar kleine handelingen en lieve gebaren in haar eigen omgeving. Dat maakt het boek persoonlijk en echt.

Een belangrijk aspect is de kunstzinnige vormgeving. Het gebruik van typografie, lettergrootte en bladspiegeling geven een extra dimensie aan de reguliere literaire waarde van het boek. Het is een knappe en inventieve manier om het theatrale aspect van een voorstelling te vertalen naar boekvorm. De vormgeving leidt niet af van de inhoud, maar diept deze juist uit. Sommige pagina’s komen direct binnen bij het openslaan, nog voor er een letter gelezen is. Hierdoor ontstaat bij de lezer een unieke ontvankelijkheid van de tekst, wat er toe leidt dat de inhoud makkelijker wordt overgedragen. Die inhoud is heel mooi en teder: op een eigenzinnige en kwetsbare manier geeft de auteur zichzelf emotioneel bloot, onderzoekt wat liefhebben voor haar betekent. Soms gaat het heel expliciet over haar miskraam, of zoals haar nichtje het verzachtend zegt: de kleine kraam. Soms gaat het over heel andere onderwerpen, maar steeds onderzoekt Van Dolron menselijke relaties en welke rol het hoofdthema, de liefde, daarin speelt. Deze persoonlijke aanpak bewerkstelligt dat ook wat voor voor de lezer niet herkenbaar is, toch als zodanig overkomt: ook als de specifieke situatie niet direct herkenbaar is, is de overstijgende emotie dat wel. Door deze aanpak is het boekje geschikt voor iedereen die mee wil gaan in de uitnodigende zoektocht van de auteur. Liefhebben is een kunstzinnig, open en ontroerend boekje, heel persoonlijk en oprecht. Het is een geheel, maar laat zich ook goed in kleine passages tot zich nemen. Ideaal voor op het nachtkastje.

Laura van Dolron is theatermaker, schrijver en zelf benoemd stand-up filosoof. Ze heeft haar eigen theatergezelschap, Goed gezelschap van Laura. Met de theaterversie van Liefhebben stond ze in 2015 op de planken. De literaire versie verscheen in 2016 bij ISVW uitgevers. Het is voor € 14 verkrijgbaar bij de betere boekhandel.  Momenteel is Van Dolron in de theaters te zien met de voorstelling Wat we normaal niet horen.


Waardering:


Boekbespreking door Robin Bongers

email mij

Gepubliceerd: 13-03-2020