Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het kleine boek van de Beatles - Hervé Bourhis


Het kleine boek van de Beatles - Hervé Bourhis

Getekende biografie van een gepassioneerde BeatlesfanDe Franse striptekenaar Hervé Bourhis heeft de carrière van de meest beroemde band ter wereld in een graphic novel gevangen. In Het kleine boek van de Beatles krijg je als lezer en kijker in kort bestek het tumultueuze leven van The Fab Four te zien, alsmede de latere solocarrières van de vier heren.


Het is de auteur/tekenaar gelukt uit de gigantische hoeveelheid feiten en nonsens die er over The Beatles wordt verteld een compact, lezenswaardig en kijkwaardig boek samen te stellen. In chronologische volgorde volgen we de levens van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. In tekeningen, vaak kleiner dan het formaat van een bierviltje, tekent Bourhis vanaf 1940 (het geboortejaar van John en Ringo) tot aan 2018 (het overlijden van Abbey Road-technicus Geoff Emerick) in zwart-wit de hilarische en hectische belevenissen van The Fab Four.

De hoezen van de singles en van de albums van de Beatles worden trouwens wél in kleur afgedrukt. Deze zijn minutieus nagetekend door Hervé Bourhis, die ook niet vies is commentaar te leveren op de songs die de heren als groep en later als soloartiest uitbrengen. Daar kan je je als lezer aan storen, maar smaken verschillen nu eenmaal.

De titel van het boek slaat, net als de oorspronkelijke Franse versie, de spijker op zijn kop: de omvang van het boek is bescheiden. Maar daarom is de inhoud niet minder interessant. Met een kwinkslag hier en triviale weetjes daar blijf je als lezer geboeid bladeren in de geschiedenis van deze vier wereldberoemde musici uit Liverpool. Met zoveel personen die worden beschreven had een namenregister achterin niet misstaan. Dan maar weer even bladeren in het boek, op zoek naar dat voorval dat te leuk was om te vergeten, maar dat je toch niet helemaal meer bijstaat.


Hervé Bourhis (Chambray-les-Tours, 1974) is illustrator, striptekenaar en scenarist. Hij is zeer geïnteresseerd in popmuziek en publiceerde hierover verschillende boeken.

Het kleine boek van de Beatles is in oktober 2019 als tweede, hernieuwde en uitgebreide editie verschenen bij uitgeverij Concerto Books en kost € 20,00. Niet verkrijgbaar als e-boek.

Oorspronkelijke titel: Le Petit Livre des Beatles. Vertaling: Studio Peter De Raaf. portret van de auteur gemaakt door Nicolas Guerin/Getty Images.


Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 03-01-2020