Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Handboek voor Historiehoppers - De middeleeuwen - Jonathan W Stokes


Handboek voor Historiehoppers - De middeleeuwen

Jonathan W. Stokes
Humoristisch geschiedenisboek boeit en onderhoudt van begin tot eindVeel historici bestrijden dat geschiedenis saai is. Docenten die geschiedenisles geven ook. En terecht. Geschiedenis is zo fascinerend als het leven zelf. Om jonge mensen te boeien voor dat wat is geweest, proberen schrijvers in binnen- en buitenland te bewijzen dat geschiedenis uitermate interessant, vaak vermakelijk en soms schokkend is. Zo kennen we in Nederland de serie Vet Oud!, waarbinnen twee schrijvers al reeds vijf interessante boeken publiceerden over een bepaalde periode uit van de vaderlandse geschiedenis. De Amerikaan Jonathan W. Stokes schreef een derde deel in de serie Handboek voor Historiehoppers: De middeleeuwen.


Als lezer maak je eerst kennis met Adam Redkill, directeur en opperheerser van Chrono BV. In zijn inleiding stelt hij zich voor als verkoper van vakantiereizen en tijdreizen. Door een Handboek voor geld-over-de-balk-smijters aan te bieden voor $999.999,00 krijg je al snel door dat je de tekst hier en daar met een korreltje zout moet nemen. Bedreigingen tijdens een tijdreis door de middeleeuwen worden aangeduid als ‘spannend’. Mocht je besluiten ‘op reis‘ te gaan, dan moet je rekening houden met zeven clausules, waarvan nummer 5 luidt: Word je ontvoerd door Vikingen, dan houdt Adam Redkill het recht je boek door te verkopen.

In een rijk geïllustreerde omgeving leg je een tijdreis af in chronologische volgorde. Het verhaal begint met het ineenstorten van het Romeinse Rijk. Vervolgens ga je de geschiedenis van Europa door, waarbij je bij het lezen van hoofdstuk 1 de volgende benodigdheden moet aanschaffen:
1. Een middeleeuwse mantel om niet op te vallen
2. Een paard om aan de Hunnen te ontsnappen
3. Een dolk ter bescherming
4. Een levensverzekering.


Tijdens de reis krijg je een grote hoeveelheid feiten over je uitgestort; deze staan echter wel in het teken van het verhaal. Regelmatig lees je kaders met tips voor tijdreizigers. Deze kaders hebben een eigen ‘middeleeuws’ lettertype, wat de sfeer bij het lezen zeker ten goede komt.

Als je de plunderende Vikingen achter je hebt gelaten, kom je terecht in de kruistochten. Hoe de religies in Europa zijn verdeeld heb je inmiddels gelezen. Je wordt bijgepraat over de kinderkruistocht en het lijkt erop dat sommige pausen heel andere daden verrichtten dan het besturen van de katholieke kerk. Zeer leerzaam is de kennismaking met Dzjengis Khan en het Mongoolse Rijk. Dat ook Europa veel onrust en onrecht kent, wordt beschreven in de Honderdjarige Oorlog, die volgens de schrijver trouwens 116 jaar duurde. Voordat je naar het laatste hoofdstuk gaat, de Zwarte Dood, krijg je een paar reacties van lezers die eerder de tijdreis aflegden. Leuk om hun ‘klachten’ te lezen, nog leuker is hoe de firma Chrono BV hierop reageert.

De toon van de schrijver is amicaal, dat zal jonge lezers aanspreken. Het taalgebruik is soms moeilijk en niet alle woorden, zoals expertise, worden verklaard. Toch een aangenaam boek over een belangrijke periode uit de Europese geschiedenis, waar je na lezing vast nog meer over wilt weten. Boek past prima bij het thema van de Kinderboekenweek 2020.


Jonathan W. Stokes (geboren in New York) is begonnen als leraar en schreef daarna veel filmscripts voor grote filmmaatschappijen in de V.S. Eerder verschenen in Nederland van zijn hand Het oude Rome en Het oude Griekenland, ook onder de noemer Handboek voor Historiehoppers.

Handboek voor Historiehoppers - de middeleeuwen is verschenen bij uitgeverij De Fontein en kost € 12,50. Ook leverbaar als e-boek (€ 10,00). Vertaling: Anne Douqué.


Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 30-09-2020