Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Een Sloot Vol Kiezelstenen - Jacky de Vries


Een Sloot Vol Kiezelstenen - Jacky de Vries

Lokale journalistiek in een nieuwe tijdWijk aan Zee is in Een Sloot Vol Kiezelstenen het decor van het begin van een veranderende samenleving. In de jaren tachtig is de badplaats op zijn retour en voor horecaondernemers is het lastig om het hoofd boven water te houden in het ingeslapen dorp. Rijkswaterstaat wil in die jaren een depot op het strand bouwen om giftig slib in op te slaan. Het dorp schrikt wakker en gaat over tot actie. Ondernemer Bert Kisjes die nog maar net in Wijk aan Zee woont en hotel Sonnevanck runt, ontpopt zich tot een van de aanvoerders. Kisjes verandert de samenleving om hem heen door gastvrijheid, de menselijke maat, in Sonnevanck centraal te stellen en het hotel tot hoofdkwartier te maken van de strijd tegen de plannen van Rijkswaterstaat.


Het boek bestaat uit drie hoofdstukken: De Mens, De Missie en De Toekomst.

In De Mens, gaat het eerste verhaal over mevrouw De Winter, een welbespraakte dame van over de tachtig die na het overlijden van haar echtgenoot wordt geconfronteerd met een schuld van 128.000 euro. Mevrouw De Winter ziet zich genoodzaakt weer een hypotheek te nemen op haar huisje en in al haar wanhoop schakelt ze de media in.

In De Missie staat een verhaal over systemen die vastlopen. Individuen komen tussen wal en schip terecht, omdat de overgeorganiseerde zorgstaat zijn doel voorbij schiet. Daartegenover staat een samenleving die in beweging komt en de weg terug naar de basis vindt. Als de systemen het laten afweten, zoeken lokale gemeenschappen naar ruimte om de problemen zelf op te lossen.v Het eerste verhaal van het derde deel, De Toekomst, heeft als titel David of Goliath. De kleine David versloeg de reus Goliath. David vertrouwde op zijn eigen kracht en zijn kennis. In Een Sloot Vol Kiezelstenen belichamen AT5 en de NOS de kleine man en de reus als in 2016 het kleine AT5 werd verkozen tot het beste sociale mediamerk. Een lokaal station dat de landelijke omroep verslaat. Dichtbij versus abstract.

De grootste veranderingen op microniveau doen zich in ons land voor binnen de lokale samenleving. Waar politici en bestuurders geen antwoord weten, komt de oplossing vaak vanuit de gemeenschap zelf. De lokale journalisten werken niet meer vanuit een rooster, maar delen hun items met anderen, slaan de handen ineen met lokale nieuwspartners en doen op een andere manier verslag van samenleving en politiek. Een proces van vallen en opstaan. De samenleving verandert steeds sneller, de mensen zijn de systemen zat en herkennen zich er niet meer in. Ook niet in de politieke partijen. De maatschappij is toe aan de menselijke maat. Als journalisten de verhalen van de mensen oppikken, opkomen voor het morele gelijk, als tegenhanger van het anonieme juridische gelijk, dan is de journalistiek in staat om het verschil te maken. Jacky de Vries legt het allemaal haarscherp uit, in een vloeiende stijl en met interessante voorbeelden. Een boeiend boek, en niet alleen voor journalisten.
Jacky de Vries (1970) is journalist. Hij begon zijn loopbaan bij het Nieuw Israëlitisch Weekblad en was vervolgens onder meer verslaggever bij het Noord-Hollands Dagblad en eindredacteur bij Hart van Nederland. In 2011 begon hij als Hoofd Nieuws bij RTV NH. De Vries is gespecialiseerd in de lokale samenleving. Hij schreef er meerdere boeken over en is oprichter van het lokale platform De Vrijstaat Roetz. Een Sloot Vol Kiezelstenen (143 bladzijden) verscheen in 2016 bij uitgeverij De Vrijstaat Roetz.
Het is niet verschenen als e-boek.


Waardering:


Boekbespreking door Margriet Kleijn

email mij

Gepubliceerd: 28-08-2020