Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Vuur - Steven Raichlen


Vuur - Steven Raichlen

Praktisch standaardwerk bij het barbecueënNa dertig eerdere boeken heeft Steven Raichlen, expert op het gebied van barbecueën, het uitgebreide naslagwerk Vuur geschreven. Wat heeft hij na al die boeken, zeven tv-series, twee decennia vol barbecue cursussen, honderden artikelen in tijdschriften en duizenden radio- en tv-interviews nog te zeggen over het onderwerp, vraag je je af. Heel veel, zo blijkt.

Er verandert veel in de bbq-wereld. Er zijn modernere barbecues, van Kamado’s tot pelletbarbecues, planchabarbecues en combinatiebarbecues. De accessoires worden geavanceerder, digitale thermometers bijvoorbeeld die met je smartphone communiceren. Er zijn revolutionaire nieuwe technieken, zoals grillen op een zoutsteen, of op een op het vuur verhit ijzer en het werken met rookovens, die steeds moderner worden.

In Vuur worden de vragen behandeld die u nooit hardop durfde te stellen. In de eerste zevenenveertig pagina's neemt de auteur het hele proces met u door: het uitzoeken en kopen van een barbecue, de keuze van de brandstof, het veilig aansteken en uitleg van de verschillende technieken van het barbecueën, grillen en roken. De daaropvolgende hoofdstukken gaan onder andere over het voedsel. Naast de voor de hand liggende vleessoorten komen ook gevogelte, zeevruchten, broden en pizza's aan bod. Bijzonder zijn de hoofdstukken over ontbijt van de grill, voorgerechten, groenten en tofoe, nagerechten en drankjes. Verder staan er recepten in het boek die iedereen wel moet kunnen bereiden, maar spannender wordt het met gerechten als zalmsteaks op een schep, Albacore-filet mignons en gegrilde oesters.

Elke gerecht wordt ingeleid met een korte beschrijving van de techniek en de methode van grillen. Uitgelegd wordt ook welke 'barbequetools' u het best kunt gebruiken. Niet onbelangrijk is dat ook wordt vermeld voor hoeveel personen het gerecht is bestemd, hoelang de voorbereiding en het grillen duurt en waar de ingrediënten kunnen worden aangeschaft. Bijna alle gerechten zijn voorzien van een foto en een 'insiderstip', bedoeld om het omgaan met de techniek te vereenvoudigen en u te hoeden voor mogelijke valkuilen. Handig is het volledige register met de gebruikte ingrediënten. Kortom dit boek is een 'must' voor elke barbecue liefhebber. Het met dit boek in de hand spelen met vuur, het begrijpen en het beheersen ervan, maakt barbecueën tot een nog smaakvoller feest.Twee gerechten uit het boek hebben we uitgeprobeerd.1. Teriyaki-varkenshaas

We moeten eerlijk bekennen dat we weinig varkensvlees eten. Des te meer was het een uitdaging om dit gerecht te maken. We kochten bij de slager twee biologische varkenshaasjes.

De varkenshaas kreeg een Japanse teriyakibehandeling, met een zoete marinade van sojasaus, sake, sesamolie, ahornsiroop, lente-ui, gemberwortel en knoflook, waarvan je later een saus maakt. Het vlees werd 2 uur gemarineerd. De marinade werd daarna ingekookt tot het stroperig was. Wij gingen voor de rosé variant en grilde het stukje vlees 3 minuten per kant, totaal 9 minuten. Ondertussen bestreken we het vlees met de marinade. De varkenshaas werd daarna in schuine stukken gesneden en bestrooid met geroosterd sesamzaad en wat ringetjes lente-ui.

Het eindresultaat was een geweldig mals, sappig, mooi rosé vanbinnen stuk vlees, we konden er niet van afblijven en likten onze vingers af.2. Ananas-garnalensalade met Vietnamese smaken

In de inleiding van het recept belooft Steven een bijzondere barbecuesaus: een zoet-zoutachtige Vietnamese saus op basis van ananas, die verrijkt is met garnalen en soms ansjovis. De saus zit vol zoutige umamismaken en heeft genoeg pittigheid om je wakker te schudden. We werden niet teleurgesteld.

De geroosterde verse ananasschijven met de ongepelde garnalen, de knoflook, sjalotjes, limoensap, de Aziatische vissaus, suiker, koriander, munt, basilicum en pepers, vormden samen met de geroosterde pinda’s een spannende verrukkelijke salade bomvol van smaak.

Het was een makkelijk te maken gerecht met een tropische uitstraling.

Steven Raichlen droomde als pas afgestuurde jongeman ervan om schrijver van kookboeken te worden. Hij vroeg in 1975 een beurs aan – en die hij tot zijn grote verbazing ook kreeg – om middeleeuws koken te gaan studeren in Europa. Hij heeft daarnaast ook Franse literatuur gestudeerd. Steven is auteur, journalist, spreker en tv-presentator, en is de man die het barbecueën opnieuw uitvond en daarmee de BBQ-goeroe van Amerika werd. Zijn boeken zijn vertaald in zeventien talen. Steven en zijn vrouw wonen in Miami.

Vuur (hardcover, 336 blz.) is verschenen bij Karakter Uitgevers B.V. in maart 2019. Niet als E-book te koop.
Waardering:Boekbespreking door Anita de Vreede

email mij

Gepubliceerd: 24-05-2019