Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Nog eenvoudiger - Pascale Naessens


Nog eenvoudiger - Pascale Naessens

Simpel koken met maximaal resultaatHet kookboek Nog eenvoudiger van de Belgische Pascale Naessens is haar tiende kookboek en is, zoals dat ook geldt voor haar vorige kookboeken, een bestseller. Het werd in vier maanden tijd het best verkochte boek van België. Voor de recepten hoef je maar vier ingrediënten in huis te halen. Wél moeten in je voorraadkast ingrediënten staan die je standaard gebruikt. Ze worden middels een icoontje bij de recepten vermeld.

Het eerste kookboek van Pascale Naessens komt uit in 2010, met daarin een lichte filosofie. Die is niet gericht op een dieet, want bij haar gaat het meer om de manier van eten, zeg maar om een levensstijl. In haar kookboeken vind je geen lange lijst met ingrediënten en je hoeft niet uren in de keuken te staan om iets verrassends op tafel te toveren, en toch lijkt het alsof je er lang aan hebt gewerkt. Je eet beter, lekkerder, gezonder en - grote verrassing - aan het eind van de week ben je een paar kilo's lichter. Allemaal factoren die het verschil maken. Naessens toont aan dat gezond eten niet saai hoeft te zijn en dat met simpel koken maximale resultaten kunnen worden behaald.

Het boek bevat recepten die te bereiden zijn in tien, vijftien, twintig of vijfentwintig minuten. De oven doet het werk, en de maaltijden worden afgerond met chique, snel klaar te maken desserts. En waar het gaat om de inhoud van de voorraadkast legt de auteur uit voor welke soorten azijn, smaakmakers en kruiden moet worden gekozen. Bovendien geeft ze nog enkele belangrijke tips: hoe til je eenvoudige gerechten 'naar een niveautje hoger', hoe kleedt je een tafel mooi en gezellig aan en hoe zit het met het gebruik van koolhydraten, vetten, 'low carb' en 'keto'. De groenten en kruiden maken de gerechten - paginagroot gefotografeerd - kleurrijk, en de afwezigheid van zetmeel en suikers activeren je stofwisseling, het geheim van het afvallen.Pascale Naessens is de best verkopende auteur in België. Ze is het boegbeeld geworden van de pure en gezonde voeding. Na haar studies Economische Wetenschappen trekt zij op 18-jarige leeftijd de wereld rond als internationaal fotomodel. Na vijf jaar van omzwervingen begint ze haar televisiecarrière bij VTM als omroepster en presentatrice. Naast architectuur en interieur zijn koken en gezondheid haar passie. Ze volgt een opleiding tot restauranthouder en verschillende kookcursussen, van macrobiotisch koken tot lessen in top restaurants. Inmiddels levert ze recepten aan de Amerikaanse Tufts University in Boston, die gespecialiseerd is in gezondheidswetenschappen, aan 'Diet Doctor', het grootste internationale dieetplatform rond 'low carb' en aan de Nederlandse diabetesvereniging. Ook als keramiste is ze gerenommeerd. Haar ‘tableware’ onder de naam ‘Pure by Pascale Naessens for Serax’ wordt verkocht over de hele wereld.

Nog eenvoudiger (hardcover, 223 pagina’s) is verschenen bij uitgever Lannoo op 7 september 2018 en is niet als E-book te koop.


Twee gerechten uit bovenstaand boek hebben we uitgeprobeerd.Smeuïge bloemkool met feta en champignons (klaar in 20 minuten)

Bij dit gerecht hebben we gesmokkeld. In plaats van een hele bloemkool tot kleine bloemkoolroosjes te raspen hebben we kant en klare bloemkoolrijst gekocht, wat de kooktijd heeft verkort. Bloemkoolrijst is fijngemalen bloemkool ter grootte van rijst. De gekookte bloemkoolroosjes of de bloemkoolrijst worden vermengd met feta en daarna gepureerd. Daar op komen gebakken champignons en een handje gebakken bloemkoolrijst. Fijngesneden bieslook maakt het geheel af. Wat een smaaksensatie! We hadden ruim voldoende voor drie personen. Dit gerecht is een absolute vervanger voor aardappelpuree en bovendien enorm lekker.Wortelen met spekblokjes en erwten (klaar in 15 minuten)

In mijn jeugd aten we dit wekelijks, doperwten en wortelen, maar dan wel uit blik. Wie is er niet mee groot geworden? Dit gerecht van Pascaele Naessens is de absolute moderne versie hiervan. De in slierten geschaafde wortelen worden bij de gebakken spekblokjes, de doperwten en de gezeefde tomaten gevoegd. Even stoven totdat het geheel gaar is. De smaakcombinatie van zoet, zout en zuur is fantastisch.

Waardering:Boekbespreking door Anita de Vreede

email mij

Gepubliceerd: 18-01-2019