Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Kleine Mol raast maar door - Anna Llenas


Kleine Mol raast maar door - Anna Llenas

Onderhoudend en leerzaam prentenboek over drukke kinderenAls Kleine Mol ’s morgens wakker wordt, is de rust voorbij. Hij kan moeilijk stilstaan, raakt snel afgeleid en maakt soms ook dingen stuk. Zijn ouders weten zich geen raad, ook al niet omdat de juf op school zegt dat het zo niet goed met hem gaat. Gelukkig ontmoeten ze dan Rosa. Zij is Drukte Dokter. Als je het boek Kleine Mol raast maar door van Anne Llenas uitleest, blijkt er gelukkig een oplossing te zijn voor drukke kinderen.


Het prentenboek bevat vijftig bladzijden vol met collages, die het verhaal van Kleine Mol vertellen. Deze prenten zijn kleurrijk en zien er vrolijk uit. Sommige lijken wel erg druk met veel scènes, maar dat past juist goed bij dit onderwerp. Al snel blijkt Kleine Mol een druktemakertje, dat zijn juf, maar ook zijn ouders zorgen baart.

Als Kleine Mol opdracht krijgt om een werkstuk te maken, wordt hij verdrietig. Hij legt zijn probleem voor aan Rosa, vertelt dat hij er als gevolg van het druk zijn een rommeltje van maakt en dat niemand met hem wil spelen. Natuurlijk wil Rosa hem helpen. Dankzij haar hulp ontwikkelt hij een positief zelfbeeld, en wordt zekerder in zijn handelen. Samen praten ze veel over zijn dromen en angsten, maar ook over wat hij leuk vindt.

Kleine Mol is een handige leidraad als je met kinderen wilt praten over 'anders zijn'. Benadrukt wordt vooral dat iedereen mag zijn zoals ie is. Dit leerzame, onderhoudende prentenboek verdient absoluut een plaats in de bibliotheek van elke basisschool.

Anna Llenas (Barcelona, 1977) heeft Grafisch Vormgeven gestudeerd, en ze deed ook nog een studie Creatieve Psychotherapie (met kunst) en Psychologische training. Nu werkt ze als professor en kunsttherapeut, gespecialiseerd in kunst en emotionele educatie. Llenas is auteur en illustrator. Ze helpt kinderen en volwassen om 'de wereld van emoties' te leren ontdekken. Het kleurenmonster speelt daarbij een belangrijke rol. Het is een bestseller die in landen over de hele wereld te koop is.

Kleine Mol raast maar door is verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 16,50. Nederlandse vertaling: M.E.Ander. Inkijkexemplaar: http://www.vierwindstreken.com/file_load/9789051166422_I.pdf


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 22-03-2019