Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Jeppe krijgt een vriend - Jan Braamhorst


Jeppe krijgt een vriend - Jan Braamhorst

Prentenboek over vriendschap mooi debuut van ervaren illustratorDe beer Jeppe woont alleen op een klein eiland. Hij vermaakt zich daar prima met vissen vangen, groente verbouwen in zijn moestuin, zwemmen in zee of met het maken van zandkastelen. Op den duur gaat het Jeppe tegenstaan dat hij alleen is. Verstoppertje spelen in je eentje, daar is niets aan. Zeer verheugd is hij dan ook als hij op een dag een vogel op het strand ziet zitten. En dan begint het verhaal van Jeppe krijgt een vriend pas echt.

In kleurrijke tekeningen maken we in dit prentenboek kennis met Jeppe. Soms is de illustratie wel twee pagina’s groot. De bedenker van het verhaal en tevens de illustrator van het boek, Jan Braamhorst, heeft zich heerlijk uitgeleefd op de fraaie prenten. Hoewel hij nu pas debuteert als schrijver van prentenboeken, heeft hij al tientallen jaren ervaring als illustrator.

Als Jeppe met vogel Ko heeft kennis gemaakt, breekt voor beiden een gezellige tijd aan. Ze eten samen, spelen samen verstoppertje, dansen tot diep in de nacht. Op een dag heeft Jeppe geen zin meer om uit zijn hangmat te komen en slaapt uren achtereen. Ko zorgt voor het eten. Jeppe wordt steeds luier en dikker. En Ko slooft zich maar uit.

Plotseling overvalt een hevige storm het eilandje. Zeven dagen achtereen spookt het op de woonplaats van Jeppe. Als de storm gaat liggen, blijkt Ko er niet meer te zijn. Jeppe moet zijn beschadigde huisje en boot alleen opknappen. Het oude leventje van een beer in zijn eentje keert terug. Tot op een dag Ko weer terugkeert op het eilandje om er nooit meer weg te gaan. Happy end dus. Joppe krijgt een vriend is een prachtig prentenboek over vriendschap en een mooi debuut van een ervaren illustrator.Jan Braamhorst (Almelo, 1950) groeide op in Rotterdam. Hij wilde graag kunstenaar en zeeman worden. Beide wensen zijn uitgekomen, want naast het vele varen met zijn zeilschip op de Noordzee en de Oostzee, heeft Braamhorst een carrière van veertig jaar illustreren en schilderen opgebouwd. Veel educatieve uitgaven, kwartetspellen en tekeningen voor de (onderwijs-)televisie staan op zijn naam. Jarenlang heeft hij, tot aan zijn pensionering, in het onderwijs gewerkt.

Jeppe krijgt een vriend is in september 2018 verschenen bij uitgeverij De Vier Windstreken en kost € 14,95.
Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 08-02-2019