Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door - Herman Finkers


De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet

door


Herman Finkers

Verzamelde vertelsels en verzen opnieuw verschenenKomende maand, om precies te zijn op 9 december, hoopt cabaretier Herman Finkers 65 jaar te worden. Voor uitgever Thomas Rap aanleiding de bundel van zijn verzameld werk De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door opnieuw uit te brengen. Omdat er sinds de eerste druk, uitgebracht in 2012, veel nieuw materiaal is verschenen is deze nieuwe verzameling met 555 pagina’s dikker dan ooit.


‘Ik zat laatst te vissen. Het was Werelddierendag, dus deed ik een extra dikke pier aan de haak’. Herman Finkers staat bekend om zijn veelal droge humor. Hij gebruikt in zijn voorstellingen vaak woordgrappen en omgekeerde logica. Ook visuele grappen schuwt hij niet. Oneliners van hem worden op sociale media gedeeld. Om eens goed met zijn oeuvre kennis te maken is dit boek, met de ondertitel Verzamelde vertelsels en verzen, onontbeerlijk.

‘De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens’.

In zijn voorwoord geeft de cabaretier aan dat verschillende teksten zijn ingekort of aangepast ten opzichte van een eerder verschenen editie. Voor de lezer zal dit niet uitmaken. De teksten zijn zo geformuleerd dat na lezing op je gezicht een grimas verschijnt of een denkrimpel. Ook in schriftelijke vorm is Herman Finkers een taalvirtuoos, die niet voor niets in 2011 de Groenman Taal-prijs ontving. Hij kreeg deze prijs, toegekend door het genootschap Onze Taal, omdat hij volgens de jury een mediapersoonlijkheid is, die zich onderscheid door goed en creatief taalgebruik.

‘Al sta je in Carré, en kom je op tv, al win je in je leven een Elfstedentocht of twee, je bent pas werkelijk en wereldwijd beroemd, als men een fuchsia naar jou vernoemt.’

Het zal veel mensen goed doen dat de integrale tekst van de oudejaarsconference 2015 ook in deze bundel is opgenomen. De verzamelde vertelsels en verzinsels van Herman Finkers zijn een bron van vermaak en inspiratie. Een boek dat je wilt lezen van kaft tot kaft om daarna uit te pluizen wat je het grappigst vindt. Een boek om steeds in te kijken of te raadplegen. Altijd met een grijns op het gezicht.

Herman Finkers (Almelo, 1954) doorliep de HBS in zijn geboorteplaats. In 1979 werd hij tweede op het Delfts Camerettenfestival; hij won toen tevens de publieksprijs. Zijn eerste theaterprogramma, uit 1979, heette Op Zwart Zangzaad. Mede door ziekte was Finkers de eerste vijf jaar van deze eeuw inactief. In 2015 trok hij landelijke aandacht met de oudejaarsconference; ruim 3,03 miljoen kijkers zagen zijn optreden, live vanuit Leiden.

De cursus ‘Omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door is verschenen bij uitgeverij Thomas Rap en kost € 20,00. Ook te koop als e-boek.


Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 00-11-2019