Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie 20 jaar Top 2000 - Leo Blokhuis, Norbert Pek, Dirk Jan Roeleven en Arjan Vlakveld


20 jaar Top 2000

Leo Blokhuis, Norbert Pek, Dirk Jan Roeleven en Arjan

Vlakveld

Interessant en goed geschreven jubileumboek met mini-elpeeAlweer twee decennia geleden werd op Radio 2 de Top 2000 voor het eerst uitgezonden. De bedoeling was een eenmalig evenement, een muzikale terugblik aan het eind van de vorige eeuw. Maar door de grote respons van het luisterend publiek liep het anders. Vier samenstellers van het televisieprogramma Top 2000 a gogo blikken in het kloeke boek 20 jaar Top 2000 terug op het ontstaan van dit mediafenomeen.


In zeven verhaaltjes zetten de schrijvers de interessante historie van de Top 2000 neer. Maar liefst negenentwintig hoofdstukjes zijn gewijd aan de avonturen die zij meemaakten bij het vervaardigen van de minidocumentaires voor Top 2000 a gogo. Leo Blokhuis en Norbert Pek geven je als lezer vijftien ‘petit histoires’, waarin heel in het kort een song of een belangwekkend moment uit de popgeschiedenis wordt gememoreerd.

Voor een boek over ‘de lijst der lijsten’ mogen lijstjes natuurlijk niet ontbreken. Gelardeerd met ‘infografics’ krijg je een aantal feiten voorgeschoteld, zoals over de verdeling van het percentage stemmers per provincie, of hoe in de loop der jaren de hoeveelheid liedjes die in de categorie hiphop vallen, is gestegen. Achterin het boek laten 39 van de 44 presentatoren weten wat hun favoriete song is en welk memorabel moment ze hebben meegemaakt bij de Top 2000.
Is het lekkerste voor het laatst bewaard? Wellicht! Leo Blokhuis, en met name Norbert Pek schotelen ons aan het eind van het boek negen ‘opmerkelijke parels’ voor. Songs die extra aandacht behoeven, in verhalende vorm, maar ook te beluisteren op de bij het boek behorende mini-elpee.

Het boek 20 jaar Top 2000 is een interessant en goed geschreven boek waar muziekliefhebbers urenlang plezier aan kunnen beleven. De verhaaltjes zijn informatief en onderhoudend, soms ook persoonlijk. Een mooie aanwinst in de rij boeken die de afgelopen twintig jaar over dit mediafenomeen is verschenen.
20 jaar Top 2000 is verschenen bij uitgeverij JEA en kost € 40,00. Twee eerder interessante boeken over de Top 2000 zijn My Generation (2013) en Het grote Top 2000 a gogo kijk-, lees- en luisterboek (2015). Leo Blokhuis, Norbert Pek, Dirk Jan Roeleven en Arjan Vlakveld werken al jaren mee aan verschillende programma’s over de Top 2000.illustraties: 1. omslag van het boek 2. cameraman Thomas Kist en geluidstechnicus Eric de Roode aan het werk op locatie (illustratie uit het boek) 3. portret van de auteurs (foto Angelique van Woerkom)Waardering:


Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 27-12-2019