Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Verslaggever van beroep - Sytze van der Zee


Verslaggever van beroep - Sytze van der ZeeMemorabele herinneringen van een gedreven dagbladjournalistDe vraag kwam van Prometheus’ uitgever Mai Spijkers, of hij de memoires van zijn werkzame leven wilde opschrijven. Ze kennen elkaar al sinds de jaren tachtig, toen Sytse van der Zee hoofdredacteur was van Het Parool. Verslaggever van beroep gaat over een carrière van bijna vier decennia in de dagbladjournalistiek.

De auteur bedient zich van een alternerende vertelstructuur. Zo wisselt hij hoofdstukken over zijn tijd als aankomend journalist af met verhalen uit de periode dat hij leiding gaf, eerst bij Elsevier, later bij Het Parool. Omdat veel namen de revue passeren, zal het niet iedere lezer gegeven zijn de sprongen in de tijd te volgen. Lees de herinneringen daarom in chronologische volgorde. Alle hoofdstukken zijn duidelijk gedateerd. Interessante onderwerpen rijgen zich in het boek aaneen, opgeschreven in een prettige stijl. Veel van wat ik zelf heb meegemaakt, komt me tijdens het lezen van dit boek weer levendig voor de geest. En dat is een aangename ervaring.

In het begin van zijn carrière 'scoort' Sytze van der Zee bij het Nieuw Utrechts Dagblad met een grote reportage over een open hartoperatie. Dat blijft niet onopgemerkt en resulteert voor de leerling-journalist in een flinke salarisverhoging. Via de Haagsche Courant belandt hij in 1966 bij het Algemeen Handelsblad, met als ambitie correspondent te worden in de VS.

Na de roerige jaren zestig solliciteert Van der Zee naar het correspondentschap in Bonn, een post die het Algemeen Handelsblad deelt met de NRC. Die standplaats bevalt hem uitstekend, vooral in verband met de vele politieke ontwikkelingen onder bondskanselier Willy Brandt. Na de fusie tussen de NRC en het Algemeen Handelsblad vertrekt Van der Zee naar Brussel, een minder gelukkige periode, maar tot zijn grote vreugde verhuist hij in 1981 met zijn gezin naar de VS, waar hij tijdens zijn correspondentschap verneemt dat zijn collega en vriend Frank Wijngaarde tijdens de decembermoorden in Paramaribo om het leven is gebracht. Van der Zee probeert in 1985 in Suriname persoonlijk feiten te verzamelen, maar zijn missie slaagt niet. Wél krijgt hij voor elkaar dat via journalist Willem Oltmans spraakmakende artikelen over wespennest Suriname worden gepubliceerd.

Na vijf jaar correspondentschap in Amerika keert Van der Zee terug naar Nederland om samen met collega André Spoor het kwakkelende weekblad Elseviers Magazine te restylen en op de kaart te zetten. Maar daar ontdekt Van der Zee dat zijn hart ligt bij de dagbladjournalistiek. Twee jaar later, in 1988, wordt hij hoofdredacteur van Het Parool, waar hij, na veel turbulente jaren, in 1996 afscheid neemt.

Aan zijn hoofdredacteurschap wordt veel aandacht besteed. Natuurlijk over de machtsstrijd die zijn carrière voortijdig beëindigt, maar ook over de 'bizarre' situatie, dat er in 1988 in de media niet wordt gerept over de tweehonderd overlast gevende ‘illegale’ Noord-Afrikanen in Amsterdam. Niet zonder trots meldt de auteur dat door niet aflatende inzet van hemzelf en zijn collega’s het probleem van de criminele Marokkaanse bendes in kaart werd gebracht.

Uit de epiloog blijkt dat Van der Zee zich nog steeds een betrokken journalist is. Die betrokkenheid komt op haast elke bladzijde naar boven. Verslaggever van beroep is dan ook een zeer interessant boek vol memorabele herinneringen van een gedreven dagbladjournalist.Sytse van der Zee (Hilversum, 1939) is journalist en schrijver. Hij groeide in de Tweede Wereldoorlog op in een NSB-gezin met vier kinderen. In 1997 verscheen Potgieterlaan 9, dat daarover handelt. Over zijn tijd bij Het Parool schreef hij in 1998 het boek De overkant.

Verslaggever van beroep is verschenen bij uitgeverij Prometheus (ISBN 978 90 446 3172 2) en kost € 25,00. E-boekversie € 15,00.


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 28-09-2018