Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Maffiamoeders - Alex Perry


Maffiamoeders - Alex Perry

Uitstekend gedocumenteerd en huiveringwekkend actueel boek over georganiseerde misdaad in Italië en daarbuitenIn Maffiamoeders, het vierde boek van Alex Perry, geeft de auteur een gedegen inkijk in de ‘ndrangheta, globaal gezien een van de machtigste criminele organisaties, opererend vanuit Calabrië, het meest zuidelijke deel van Italië. De Italiaanse justitie schat de wereldwijde omzet van de ‘ndrangheta op zo’n tachtig miljard euro. Dat is twee keer het jaarresultaat van Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Ferrari en Maserati samen. Nog maar kort geleden openden veel kranten en nieuwsuitzendingen in West-Europa met invallen van de politie in Nederland, België , Duitsland en Italië. Operatie Pollino legde hiermee het Europees netwerk van de ‘ndrangheta bloot.

De ‘ndrangheta opereert in meer dan vijftig landen wereldwijd. De macht is voor een groot deel gebaseerd op de omertà, een zwijgplicht die wordt afgedwongen door een strenge familiehiërarchie. Mannen en jongens maken de dienst uit. Van deze achilleshiel weet met name openbaar aanklager Alessandra Ceretti gebruik te maken. Door moeders de kans te geven zich uit te spreken en te getuigen, probeert ze het criminele imperium aan te pakken.

Het boek is opgedeeld in drie ‘akten’: 1. Een verdwijning in Milaan, 2. Opstand in Rosarno en 3. Italië wordt wakker. In zesentwintig hoofdstukken doet Alex Perry verslag van de vrouwen die de moed hadden om de ometrà te doorbreken, en van wie een aantal dit met de dood heeft moeten bekopen.

In zijn nawoord memoreert de auteur dat opvallend veel mensen hebben geprobeerd publicatie van dit boek te voorkomen. Hij schrijft: ‘Alleen dankzij de moed en vastberadenheid van een paar waaghalzen is dit boek er toch gekomen.' Als lezer mogen we Perry dankbaar zijn dat hij het aandurfde dit uitstekend gedocumenteerde en huiveringwekkend actuele boek over de georganiseerde misdaad in Italië en daarbuiten op te tekenen.

Alex Perry (Philadelphia, USA) is auteur en correspondent. Hij groeide op in Engeland. Perry schreef artikelen voor o.a. The New Yorker, The Guardian, TIME en Newsweek. Verschillende malen werd zijn journalistieke werk bekroond, met name vanwege zijn gedegen onderzoeken. Maffiamoeders is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam en kost € 20,00. E-boekversie verkrijgbaar. Oorspronkelijke titel: The Good Mothers: The True Story of the Women Who Took on the World’s Most Powerful Mafia. Nederlandse vertaling: Hans E. van Riemsdijk.


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 14-12-2018