Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Gezien de feiten - Griet Op de Beeck


Gezien de feiten - Griet Op de Beeck

Boekenweekgeschenk lost belofte niet inTijdens de Boekenweek ontvangt een ieder die voor ruim twaalf euro aan boeken besteedt gratis het Boekenweekgeschenk, een korte roman, dit jaar geschreven door Griet Op de Beeck. Zij is in zestien jaar de tweede vrouwelijke auteur die deze eer te beurt valt. Een logische keuze, want Op de Beeck schreef eerder vier succesvolle romans. En nu is er haar novelle Gezien de feiten.

De Vlaamse schrijfster is een graag geziene gast in talkshows en als zodanig een bekend gezicht. In de media is de afgelopen maanden veel aandacht aan haar besteed in verband met privékwesties. Dat is jammer, want het zou haar als auteur bijna ondersneeuwen. Op de Beeck is namelijk een van de succesvollere schrijvers in het Nederlandse taalgebied. In Gezien de feiten vertelt de auteur ons over een vrouw van in de zeventig, wier man komt te overlijden. Haar dochter heeft het daar erg moeilijk mee, maar zijzelf eigenlijk volstrekt niet. Zijn dood blijkt zelfs een opluchting: pas nu, na al die jaren, voelt ze zich voor het eerst vrij. Het huwelijk was niet goed en daardoor het leven een dat niet geleefd werd. Als eerste daad van vrijheid worden voor de verandering nieuwe dingen aangeschaft bij de buurtsuper, gewoon omdat het kan. De tweede daad is een heel stuk avontuurlijker: ze vertrekt naar Afrika om er mensen te helpen. Hier ontmoet ze, uiteraard, een charmante man die haar erg interessant vindt.

Een leuke premisse voor een novelle. Helaas weet Op de Beeck de novelle niet te verheffen tot een echt goed boek. De karakters ontwikkelen zich nauwelijks, de onderlinge relaties al helemaal niet. Het verhaal geeft, bijna tot aan de laatste bladzijde, het gevoel een opzet te zijn in plaats van een afgerond geheel. En de afsluiting met een vreemd soort open einde, gebeurt op een onbevredigende manier.

De stijl van Op de Beeck blijft aangenaam: in haar eigentijds Vlaams met een persoonlijke tintje slaagt ze er in heel soepel te schrijven, hier en daar grappig, soms prachtig intiem. Maar wat ze schrijft wil nooit echt raken, nooit echt beklijven. Een belofte die niet wordt ingelost. Sommige Boekenweekgeschenken zijn een prima visitekaartje voor de auteur, maar Gezien de feiten doet onder voor Op de Beecks eerdere werk.Griet Op de Beeck is auteur van vier succesvolle boeken waaronder Kom Hier Dat Ik U Kus en Vele Hemels Boven De Zevende. Het laatste boek is afgelopen jaar verfilmd en ook de filmrechten voor ander literair werk van Op de Beeck is verkocht. Gezien de feiten is een uitgave van Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek en telt 94 pagina’s. Het was tijdens de Boekenweek gratis te verkrijgen en kost nu € 12,50.

Waardering:Boekbespreking door Robin Bongers

email mij

Gepubliceerd: 01-06-2018