Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Geschiedenis van geweld - Édouard Louis


Geschiedenis van geweld - Édouard LouisIn Geschiedenis van geweld beschrijft de Franse auteur Édouard Louis hoe hij op een avond afschuwelijk wordt aangevallen. En vooral ook hoe dat invloed heeft op zijn dagelijks leven. Zoals het verhaal wordt verteld, het schrijven over de realiteit van geweld, is het boek voor de auteur een vorm van therapie.Na een geslaagd kerstdiner bij vrienden wordt de hoofdpersoon ’s nachts, op weg naar huis, aangesproken door een onbekende, aardige en charmant lijkende  jongeman. Hoewel hij zich had voorgenomen de rest van de avond door te brengen met het lezen van een kort daarvoor gekregen boek, besluit hij toch de jongen, die zich voorstelt als Reda, mee te nemen naar zijn appartement.

Reda, een mooie kabyle van Algerijnse afkomst, praat over zijn jeugd, zijn vader die Algerije is ontvlucht, ze discussiëren, lachen en vrijen samen.
Als zijn gast in de vroege ochtend wil vertrekken, merkt de hoofdpersoon dat Reda een telefoon en tablet probeert mee te pikken. Als hij vraagt die terug te geven, is er een volledige ommekeer: Reda haalt een revolver tevoorschijn, probeert zijn gastheer te wurgen en verkracht hem. Op aandringen van vrienden dient de hoofdpersoon een aanklacht in bij de politie, laat zich behandelen in het ziekenhuis en voelt een dringende behoefte om wat hem is overkomen aan iedereen te vertellen. Hij besluit terug te gaan naar het dorp van zijn jeugd, gelegen in Picardië, een streek in het noorden van Frankrijk, waar ook Weg met Eddy Bellegueule, de eerste succesvolle roman van Édouard Louis zich afspeelt, en logeert daar bij zijn zus en zwager.
Geschiedenis van geweld is weliswaar een autobiografie, maar een groot deel van het verhaal over die gruwelijke nacht  laat de hoofdpersoon vertellen door zijn zus. Dat gebeurt in het dialect van Picardië, in de originele Franse versie lastig te lezen, en misschien ook de reden dat dit gedeelte niet altijd 'handig' is vertaald.  Maar hoe dan ook, Édouard Louis heeft een indrukwekkend boek geschreven over een nacht die begon met genot en eindigde met  geweld en een verkrachting. In een interview antwoordt de auteur op de vraag waarom hij dit boek geschreven heeft: ‘Onze levens worden altijd door anderen verteld, iedereen probeerde me te beïnvloeden. Ik was bang dat het mijn verhaal niet meer zou zijn’.Édouard Louis (Amiens 1992), is een Franse schrijver. Zijn eerste boek, Weg met Eddy Bellegueule (2014), werd een bestseller en kreeg de Pierre Guénin Prijs tegen homofobie en voor gelijke rechten. Geschiedenis van geweld (2017) is zijn tweede boek, eveneens autobiografisch.

Het boek is uitgegeven door De Bezige Bij, Amsterdam. Oorspronkelijke titel : Histoire de la violence. Nederlandse vertaling: Reintje Goos en Jan Pieter van der Sterre. Omslagontwerp: bij Barbara. Foto auteur: John Foley/Agence Opale.


Waardering:Boekbespreking door Josette van der Vlis

email mij

Gepubliceerd: 02-02-2018