Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie DESIRE - Sergio Herman. Reflecties van een topchef - Mara Grimm


DESIRE - Sergio Herman. Reflecties van een topchef

Mara Grimm

Ode aan Oud Sluis en diepere kijk in ziel Sergio HermanIn DESIRE gaat culinair journalist Mara Grimm op zoek naar het antwoord op de vraag waarom Sergio Herman in december 2013 besluit te stoppen met zijn driesterrenrestaurant Oud Sluis. Gedurende het laatste jaar Oud Sluis volgt zij de topkok stap voor stap en spreekt zij met hem over zijn dromen, zijn vermoeidheid, de drang naar perfectie en de grootste kick van het koken, het creëren van een nieuw gerecht. Zij geeft een beschrijving van de power en de heftige emoties van Sergio Herman die zich door haar niet alleen in zijn hoofd, maar ook in zijn hart heeft laten kijken.


Naast de in dagboekstijl opgetekende beschouwingen van een soms opgeluchte, altijd perfectionistische en aan vernieuwing verslaafde Sergio Herman, zijn er beschrijvingen van hoogte- en dieptepunten in het leven van een topchef die nooit tevreden is met zichzelf. De frustratie die uit deze ontevredenheid voortvloeit, blijkt vaak de motor te zijn achter zijn creativiteit. Talent en visie zijn nodig om de top te bereiken. Daarnaast is het belangrijk om keihard te kunnen werken en het is deze combinatie van eigenschappen die de basis vormt van het succes, aldus Sergio Herman. Hij is er diep voor gegaan om aan de top te komen. Dit blijkt uit zijn woorden dat het 'ten koste gaat van het sociale leven, privéleven en huwelijk', om er meteen relativerend aan toe te voegen dat er geen andere weg is en het geen zin heeft om er lang over uit te weiden.

Een van de laatste teksten in DESIRE geeft een diepere inkijk in de ziel van Sergio Herman en is tevens een ode aan Oud Sluis:
"Oud Sluis is mijn levenswerk. Oud Sluis is Sergio Herman. Bij Pure C en The Jane verwachten mensen niet dat ik er elke dag ben. Als ik wil, kan ik een keer een extra dag vrij nemen, op zondag bij mijn kinderen zijn. Dat soort dingen heb ik nog nooit gekund. Ik bedoel: het kon in de praktijk wel, maar ik kreeg dat in mijn kop nooit voor elkaar. Ik had altijd dat verplichte gevoel naar Oud Sluis toe. Straks zal ik me los moeten maken van dat gevoel. Dat moet ik geforceerd doen, want ik kan dat niet uit mezelf. Ik zal me echt los moeten rukken. Aan de andere kant: ik wil nog graag nieuwe projecten groot maken. Dat heeft niets met sterren of respect van collega's te maken. Het gaat mij om die ene gast die een mooi souvenir heeft overgehouden aan Oud Sluis. Als is het maar één gerecht of een minuscuul detail van de avond dat hij nooit meer zal vergeten. Dat soort herinneringen zou ik graag voor nog veel meer mensen willen creëren."Mara Grimm (1979) is culinair journalist en studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Zij schrijft over restaurants, chefs en food trends voor LINDA, HET PAROOL, RADAR, VOGUE en ELLE ETEN. Daarnaast schrijft ze culinaire reisreportages en werkt ze aan een boek met haar favoriete adressen in Amsterdam. DESIRE - Reflecties van een topchef is in 2014 verschenen bij Minestrone Culinaire Uitgeverij. Het boek telt 184 pagina's.Waardering:Boekbespreking door Margriet Kleijn

email mij

Gepubliceerd: 27-07-2018