Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Zin en onzin in de supermarkt - Loethe Olthuis


Zin en onzin in de supermarkt - Loethe Olthuis

Zin en onzin in de supermarkt - Loethe Olthuis.Elke dag worden consumenten overladen met nieuwe gerechten en met andere manieren van eten bereiden. Ook de verscheidenheid aan voedingsproducten neemt nog steeds toe. Bovendien veranderen de grondstoffen in bekende voedingsproducten als brood en kaas. En kun je gewoon koemelk blijven drinken of is sojamelk toch gezonder? In het onoverzichtelijke oerwoud van verkrijgbare voedingsmiddelen, meestal gekocht in de supermarkt, probeert onderzoeksjournalist Loethe Olthuis nu orde te scheppen. Ze doet dat in het kloeke boek Zin en onzin in de supermarkt.


De auteur serveert de lezer een fraai overzicht van alle voedingsmiddelen die we in ons land tot ons nemen. Het meest interessante hoofdstuk is het veertiende en laatste, om wat daar aan bod komt: 'Weten wat je eet’. In de eerste dertien hoofdstukken wordt helder geformuleerd hoe het zit met feiten en fabels over ons eten. Loethe Olthuis put haar kennis uit onderzoeken van onder meer de Consumentenbond, het Voedingscentrum en de website Milieu Centraal.

Als je begint te lezen, is het even wennen dat alle onderwerpen gevat zijn in een vraag met een daarop volgend antwoord. De vragen zijn uit het leven gegrepen en de antwoorden zijn duidelijk en op feiten gebaseerd. Olthuis is daarbij terzijde gestaan door een aantal voedingsdeskundigen. De auteur vermijdt haar eigen mening te geven. Ze houdt de lezer de feiten voor, die zich daarop zelf een oordeel kan vellen.

Deze prachtige gids over ons eten is een heus standaardwerk. Hoort thuis in iedere keuken. Journalist Antoinette Hertsenberg, onder andere presentator van het tv-programma Radar, liet zich al eens lovend uit over deze fraaie uitgave: ‘Dit boek hebben we nodig! Nuchtere antwoorden op al je vragen.' Zo is het precies. Een fantastisch, informatief en verhelderend naslagwerk.Loethe Olthuis is onderzoeksjournalist en schrijft al meer dan vijfentwintig jaar over voeding, gezondheid en duurzaamheid. Zij publiceert onder andere in de Volkskrant. Bij het portret van de auteur - fotograaf: Quintalle Nix)

Zin en onzin in de supermarkt is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam en kost € 25,00. Achterin het boek een uitgebreid register, bronvermelding en geraadpleegde literatuur. Ook E-bookversie verkrijgbaar


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 20-10-2017