Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Raveleijn - Paul van Loon


Raveleijn - Paul van Loon

Razend spannend jeugdboek in samenwerking met Efteling.Naar een idee van Paul van Loon en in samenwerking met de Efteling, verscheen in 2011 het boek Raveleijn. Tegelijkertijd startte in de Efteling een parkshow, waarin het verhaal uit het boek wordt uitgebeeld in een middeleeuwse setting met acteurs en paarden, raven, een uil en een valk.


De familie Woudenberg, vijf kinderen en hun ouders, verhuist van de stad naar een rustig middeleeuws dorpje in Limburg. Vooral de oudste van de kinderen, Thomas, kost het veel moeite om te wennen aan het ‘suffe dorp’ waarin hij is terecht gekomen. Hij heeft er ook zijn grote passie, gitaar spelen in een bandje, voor moeten opgeven. Het huis dat ze betrekken, een oude herberg, staat aan de rand van een bos.

Kort na hun aankomst al wachten er bijzondere voorvallen. Als de vijf kinderen, gelokt en begeleid door raven, via een oude poort het bos betreden, ontdekken ze dat zij De Vijf zijn. Er bestaat een oude voorspelling, waarin De Vijf de magische stad Raveleijn moet bevrijden van de brute overheerser Olaf Grafhart.

Tot ongeloof en schrik van Thomas blijkt zijn moeder in dromen geïnspireerd te worden om schilderijen te maken, waarop De Vijf staan afgebeeld. Alleen weet hun moeder niet, dat de vijf ruiters haar eigen kinderen zijn.

Al snel blijkt het lot van de onderdrukte bewoners in Raveleijn in handen te liggen van Thomas en zijn twee zussen en twee broers. Ze hebben dan wel magische gaven nodig om hun missie te volbrengen. Daarbij kan Thomas zijn ogen niet afhouden van de mooie verschijning Samira, een meisje uit Raveleijn, dat ook een rol zal spelen bij het oplossen van de problemen.

Niet vaak heb ik een jeugdboek zo snel uitgelezen, en wel omdat het verhaal razend spannend is. Naast die spanning heeft Paul van Loon ook gezorgd voor een dosis humor, onder meer door de tweelingzussen met hun jonge hond, de boxer Spike, grappige voorvallen te laten beleven. Ook de interactie van Thomas’ jongste broer Joost, zes jaar oud, leidt tot vermakelijke momenten, die de spanning soms even wegneemt. De schrijver doet dat bewust. Hij noemt deze manier van schrijven ‘grumor’.

Naast de fantastische opbouw van spanning, was het lezen van dit boek ook een groot plezier door de opmaak en het gebruik van een bijzonder lettertype, dat middeleeuws aandoet. Deze typografie zorgt, samen met de enigszins bruin getinte illustraties, voor een juiste sfeer die perfect past bij het lezen van dit boek. De lay-out is verzorgd door de Efteling en is volledig uitgevoerd in de stijl van de parkshow in Kaatsheuvel. Allemaal redenen om ook het onlangs verschenen tweede deel, De Bende van de Witte Veer, te gaan lezen. Raveleijn kunnen oudere kinderen prima zelf te lezen, maar voor jongere kinderen (van acht tot tien jaar) is het aan te raden het boek voor te lezen. Een prettige bezigheid, en gegarandeerd volledige aandacht van de jonge luisteraars.Paul van Loon (Geleen, 1955) debuteerde in 1983 en heeft sinds die tijd meer dan honderd boeken geschreven. Het meeste bekend is hij geworden door de boeken van Dolfje Weerwolfje en de boeken van de Griezelbus. Van Raveleijn is bij RTL in het voorjaar van 2011 een twaalfdelige televisieserie uitgezonden.
Raveleijn (gebonden, 246 blz., rijk geïllustreerd) is verschenen bij uitgeverij Leopold en kost € 17,50. Voor deze bespreking is gebruik gemaakt van de zesde druk (2013). Van dit boek is geen E-bookversie verkrijgbaar.


Waardering:Boekbespreking door Gerard van Os

email mij

Gepubliceerd: 19-08-2017