Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Problemski Hotel - Dimitri Verhulst


Problemski Hotel - Dimitri Verhulst

Zwartgallige humor relativeert AZC's.

Dimitri Verhulst is een gevierd schrijver die onlangs te zien was in het NPO programma Made in Europe, waarin de vraag opgeworpen wordt wat Europa bindt. Europa lijkt ook een gemeenschappelijke uitdaging te hebben: de vluchtelingenkwestie. Hier schreef Verhulst al in 2003 een boek over, nadat hem gevraagd werd een aantal dagen in een AZC door te brengen. Hieruit ontstond Problemski Hotel: een roman die diepgeworteld is in de werkelijkheid van het door Verhulst bezochte AZC. Verhulst voelt zich 'genoopt te melden dat zowat de helft van deze verhalen verzonnen is, en dat geen enkel verhaal een leugen bevat.' Duidelijk.In Problemski Hotel voert Verhulst een fotograaf als personage op die zelf asielzoeker wordt. Hij is intelligent en talig en wordt gebruikt als instrument om in verschillende kleine hoofdstukken diverse karakters in het AZC te introduceren. Hun problemen, hun dromen, hun liefdes, hun persoonlijkheden. In korte hoofdstukjes worden overtuigend driedimensionale mensen geschetst die één gemeenschappelijk doel hebben: een vaste en veilige verblijfplaats.
De romanvorm die voor het boek gekozen is werkt uitstekend. Het boek is erg goed geschreven. Verhulst schrijft zoals vaker met een zeer cynische toon, prachtige oneliners en sterke zwarte humor. Hierdoor leest het boek als een trein, terwijl er ontzettend zware verhalen verteld worden. Wel kan de zwarte humor op sommige momenten erg pijnlijk zijn. Zelf vind ik dit echter juist een sterk punt: door dergelijke humor te gebruiken kun je iets tragisch vertellen terwijl het leesbaar blijft. Als de zwartgallige humor niet in het boek zou zitten, zouden de verhalen te zwaar beladen zijn en juist niet meer binnenkomen.
Problemski Hotel is, zeker in deze tijd, een belangrijk boek. Belangrijk omdat het, hopelijk, wat begrip kan scheppen ten opzichte van de onzichtbare individuen die schuil gaan achter mediatermen als asielplaag. Er wordt van alles over deze mensen gezegd, maar ondertussen zijn het mensen die amper een bestaan hebben. De verhalen van de verschillende individuen die in dit boek aan bod komen zijn stuk voor stuk schrijnende verhalen, waarvan er helaas te veel in de echte wereld bestaan. In net iets meer dan honderd pagina’s weet Verhulst je compleet met de karakters en hun tragiek mee te laten leven, waardoor mondiale problematiek persoonlijk en begrijpelijk wordt gemaakt. Dat maakt dit tot een boek dat op de verplichte literatuurlijst zou moeten staan op middelbare scholen.Dimitri Verhulst (1972) is een Belgische schrijver en dichter. In 1999 debuteerde hij met De Kamer Hiernaast. Zijn grote doorbraak kwam met de inmiddels verfilmde roman De Helaasheid der Dingen. In 2017 verscheen de televisieserie Made In Europe, gepresenteerd door Verhulst en gebaseerd op het gelijknamige boek van Pieter Steinz. Hierin neemt Verhulst de kunstwerken en personages, die samen Europa vormen, onder de loep.

Problemski Hotel (108 blz.) is verschenen bij Atlas Contact en kost €12,50. Ook als E-book verkrijgbaar. Portretfoto is gemaakt door Nathalie de Clerq.

Waardering:Boekbespreking door Robin Bongers

email mij

Gepubliceerd: 05-05-2017