Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Naamloos - Pepijn Lanen


Naamloos - Pepijn Lanen

Moderne en nihilistische roman over verdwaalde dertiger.Pepijn Lanen, vooral bekend dankzij zijn muzikale carrière, speelt als rapper met taal. Dat is in zijn geval nogal komisch, maar vaak ook wat puberaal. Hoewel zijn teksten soms knappe vondsten bevatten, zijn ze over het algemeen  oppervlakkig. Krijgt de man echter een volledige roman de ruimte, dan blijkt dat zijn songteksten slechts voorproefjes zijn van zijn werkelijke kunnen. In Naamloos speelt Lanen namelijk ook met taal maar dan veel knapper en in een geheel eigen stijl.


De premisse van het verhaal: een neurotische en ietwat paranoïde dertiger wordt wakker in een appartement dat hij tijdelijk bewoont en hij is zijn naam vergeten. We volgen een maand uit zijn leven, waarin hij tussen twee banen in zit en op zoek is naar de betekenis van het leven. Ja, en naar zijn naam dus. De keuzes van de hoofdpersoon en alles wat hem overkomt en de manier waarop dat wordt beschreven zijn doorgaans herkenbaar voor millennials. Het uitgaansleven, de manier van liefhebben, ervaringen rondom werk, het zal veel twintigers en dertigers bekend voorkomen. Misschien in mindere mate het regelmatig wegspoelen van xtc-pillen met wodka (het is tenslotte het verhaal van een rapper), maar dat neemt niet weg dat de roman in grote lijnen tekenend is voor Generatie Y.
De werkelijke aantrekkingskracht van het boek zit in het eigentijdse gebruik van taal. Die wordt verbogen, maar nooit gebroken. Het Nederlands danst en zingt in Naamloos. Er worden metaforen aangehaald die bizar zijn, maar altijd raak. Pepijn Lanen weet inventief en vernieuwend te zijn, en dat in een tijd waarin het lijkt alsof alles al een keer is gedaan. Belangrijk is ook dat hij waarschijnlijk tieners aan het lezen krijgt bij wie literaire interesse ver te zoeken is, een bijkomend voordeel als een rapper een modern en nihilistische roman schrijft over een verdwaalde dertiger.Pepijn Lanen - artiestennaam Faberyayo - is rapper bij De Jeugd Van Tegenwoordig en Le Le, daarnaast is hij columnist. In 2013 verscheen de verhalenbundel Sjeumig. Naamloos is zijn eerste roman, verschenen bij Ambo/Anthos. Voor €9,99  te koop als E-book en op Spotify te vinden als luisterboek, door de auteur zelf voorgelezen..

Waardering:Boekbespreking door Robin Bongers

email mij

Gepubliceerd: 17-03-2017