Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Hollandse klassiekers - Tjitze van der Dam


Hollandse klassiekers - Tjitze van der DamKlassieke Hollandse gerechten bereid op moderne en originele manier.In het fraaie kookboek Hollandse klassiekers heeft de bevlogen Friese chef-kok Tjitze van der Dam klassieke Nederlandse gerechten gebundeld. Alleen al de foto op de cover nodigt uit het boek onmiddellijk te openen. Wat heeft Tjitze te bieden, voor welke gerechten heeft hij gekozen, en hoe bereid je die op moderne wijze?Bij het doorbladeren van dit boek ga je terug in de tijd, waan je je weer in de vertrouwde omgeving van grootmoeders keuken, niet alleen door de gerechten, ook de foto's dragen daartoe bij: dambonte tafelkleedjes in de kleuren rood en blauw, pluche tafelkleden, jute, blauwwit servies van emaillen en aardewerk, allemaal nostalgie.

Hollandse klassiekers bevat zeventig recepten met een verrassende, moderne twist, zoals bitterballen van hete bliksem, worstenbroodjes met gerookte paling, hachee van Texels lam en ijs met drop. Van der Dam daagt uit: probeer eens ‘vergeten’ eten als nagelhout en Jan-in-de-zak of ontdek streekgerechten als Fryske dûmkes en Limburgs zuurvlees. Maar ook het typisch Nederlandse patatje oorlog, de vlaflip en het wentelteefje vind je, op een originele manier bereid, terug in dit boek.

Het is prettig in het gebruik, mede door de harde kaft, maar wél pleiten we voor meer leeslinten, erg handig in een kookboek. Jammer dat de eerste alinea op elke pagina licht grijs van kleur is, dat maakt de tekst voor ouderen moeilijk leesbaar. En het laatste minpuntje: het aantal portretfoto's had minder gekund. Dat neemt allemaal niet weg dat het boek zeer de moeite waard is. De auteur weet waarover hij het heeft als hij een hedendaagse draai geeft aan een klassiek Hollands gerecht.

Drie gerechten uit het boek hebben we bereid:Het mengsel voor de bitterballen werd maar geen dikke massa, ook niet na het toevoegen van wat aardappelzetmeel. Hoeveel is trouwens “wat” toevoegen? Waarom geen hoeveelheid genoemd? Het mengsel hebben we anderhalf uur in de vriezer gezet, pas toen konden we er moeizaam balletjes van draaien, gepaneerd met panko. De smaak van de bitterbal viel nogal tegen: flauw, wat we mistten waren stevige kruiden.

De zelfgemaakte pindakaas was een topper. Het is een puur gerecht, zuiver van smaak. Hier is de eenvoud bewaakt. De potten in de supermarkt laten we staan, pindakaas maken we voortaan zelf.

Bij de bereiding van het dropijs hadden we de grootste moeite om niet van het mengsel te snoepen. Natuurlijk hebben we wél lepels afgelikt, en dat was een genot. We hebben er ijslolly’s en, met behulp van een bakvorm, halve bollen van gemaakt. De lieten zich later makkelijk tot één bol vormen. Goed te combineren met vers rood fruit.

Het romige dropijs had een mooie kleur, een fluweelzachte structuur, vol van smaak, en is terecht gekomen op ons lijstje met favoriete gerechten.
Tjitze van der Dam is een bevlogen chef-kok uit Friesland, die naar de Randstad vertrok om zijn vakkennis te verbreden. Daar ging hij aan de slag als souschef van Menno Post bij Ron Blaauw restaurant en daarna bij De Vrienden van Jacob, om vervolgens op eigen benen een keukenteam te leiden als executive chef bij het INK hotel in Amsterdam. Als jonge chef wordt hij in vele belangrijke vakbladen erkend als culinair talent. Hij heeft daarvoor diverse onderscheidingen ontvangen, waaronder de Saisonnier’s Persprijs en de Cooking Rookie Award. Hij organiseert grootse culinaire evenementen om mensen met elkaar te verbinden. Zo heeft hij 24 sterrenchefs bijeengebracht om 24 uur lang gezamenlijk te koken voor het goede doel. Hollandse klassiekers is verschenen bij uitgeverij Scriptum. Niet als E-book te koop
Waardering:Boekbespreking door Anita de Vreede

email mij

Gepubliceerd: 28-07-2017