Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Hoe simpel wil je het hebben - Frank van Kolfschooten


Hoe simpel wil je het hebben ?

Frank van Kolfschooten

Eigenzinnige en spraakmakende lessen van Raymond Verheijen.Raymond Verheijen had een droom.  Net afgestudeerd in de  Bewegingswetenschappen wilde hij door meer  bekendheid te geven aan zijn scriptie over voetbal komen tot zijn uiteindelijke doel: een baan in het topvoetbal. En dat is gelukt. Hij ontwikkelde een methode om teams een seizoen lang fit te houden, reisde de hele wereld over en nu is er het boek Hoe simpel wil je het hebben?, geschreven door Frank van Kolfschoten. Eigenzinnige en spraakmakende lessen uit het topvoetbal.


Verheijen (1971) begon zeven jaar geleden zijn World Football Academy die op vele fronten een revolutie veroorzaakte in de traditionele voetbalwereld. In zijn cursussen draait het om ‘het periodiseringsmodel’, een andere manier van trainen om blessures te voorkomen en spelers fit te houden. Met tal van argumenten toont hij aan hoe coaches tekort schieten en maakt hij duidelijk hoe het wél moet, en daarmee vindt hij zowel tegen- als medestanders op zijn weg.
  Aan ervaring ontbreekt het Verheijen niet. Hij is sinds het jaar 2000 betrokken geweest bij alle EK’s en WK’s. Dat gebeurde met de nationale ploegen van Nederland , Zuid-Korea , Rusland en het Argentinië van Lionel Messi. Hij werkte als assistent van Frank Rijkaard, Louis van Gaal, Guus Hiddink en Dick Advocaat.
Hoe simpel wil je het hebben is geen boek zoals die de laatste tijd verschijnen en een groeiende populariteit genieten (Kieft, Gijp, Kraaij).  In dit boek krijg je als lezer een kijkje in de keuken van topclubs als Barcelona, Manchester United, Zenit Petersburg , Ajax en Chelsea en gaat het over gesprekken met topcoaches als  Louis van Gaal, Frank de Boer , Dick Advocaat en vele anderen. Maar vooral gaat het over trainen, waarbij het overduidelijk wordt dat een keiharde aanpak geen effect heeft, dat tijdens de training momenten van rust moeten worden ingebouwd, dat spelers de tijd moeten te krijgen om te herstellen van hun inspanningen. Daarbij worden sommige coaches niet gespaard. Hun werkwijze wordt kritisch onder de loep genomen. Het boek telt maar liefst zevenentwintig hoofdstukken, maar die zijn stuk voor stuk de moeite waard, zeker voor iemand die zich als trainer/coach wil ontwikkelen.Frank van Kolfschooten (1959) is  freelance journalist. Zijn artikelen zijn gepubliceerd in De Volkskrant, NRC handelsblad, Nature en Science. Zijn boek De val van Karel Lotsy, verschenen in 2009, werd genomineerd voor de Nico Scheepmakerbeker voor het beste sportboek. Hoe simpel kan het zijn is in 2015 verschenen bij uitgeverij De Kring en is ook als E-book verkrijgbaar. .

Waardering:Boekbespreking door Paul Marseille

email mij

Gepubliceerd: 10-03-2017