Welkom op Vlaardingenleest.nl, boekrecensie Het uur van het violet - Katie Roiphe


Het uur van het violet - Katie Roiphe

Fascinerende, intieme en indringende benadering van het fenomeen ‘doodgaan’.In Het uur van het violet schrijft Katie Roiphe over het verloop van de laatste dagen van zes grote denkers,  schrijvers en kunstenaars. Ze raakte op twaalfjarige leeftijd door een zware longziekte met hevige koortsaanvallen gefascineerd door het fenomeen ‘doodgaan’, vooral de angst er voor. Deze traumatische ervaring leidde er toe dat ze onderzoek deed naar stervensprocessen van zes creatieve mensen. Hoe gingen zij om met de met de realiteit van hun naderende dood? Een intrigerende zoektocht naar een fenomeen waar niemand aan ontkomt.


Voor haar onderzoek sprak Roiphe met nabestaanden en vrienden van achtereenvolgens Susan Sontag, Sigmund Freud, John Updike, Dylan Thomas, Maurice Sendak en James Salter. Ze mocht gebruikmaken van hun persoonlijke archieven. Dit alles resulteerde in fascinerende stervensportretten, in een vloeiende schrijfstijl neergezet.

Ieder levensverhaal laat een andere verhouding met de eigen sterfelijkheid zien. In de laatste daden van deze creatieve geesten wordt de lezer geconfronteerd met moed, passie, zelfbedrog, zinloos lijden en onovertroffen toewijding. Maar ook met momenten van diep inzicht en begrip, waarin de geest zijn eigen troost creëert.

Zo zei Sigmund Freud: “Ofschoon ik ongewoon gelukkig ben in mijn huis [...] kan ik mezelf niet neerleggen bij de misère en hulpeloosheid van de ouderdom, en ik zie met enig verlangen uit naar de overgang in de non-existentie.”


John Updike schreef in één van zijn laatste gedichten over de dood als een principe van ‘loslaten’:

“Loslaten, de wilde wingerd
doet het met een gelaten gratie:
bij het miniemste briesje zijgt
een huizenhoge bladberg neer,
alsof hij zegt: leven, ja, dat is mooi,
maar niet leven – omgetrokken worden,
een nauwelijks hoorbaar knakje,
in bloei nog en nog altijd
naar het zonlicht uitgestrekt –
is ook mooi, laat die fotosynthese toch, het is mooi mooi geweest”

Maurice Sendak uitte zijn gedachten over de dood in een interview toen hij bijna 80 jaar was.
- Bill Moyers: “Bent u geobsedeerd door de dood?”
- Maurice Sendak: “Een beetje wel. Het is zo'n curieus gebeuren.”
- BM: “Hoe bedoelt u?”
- MS: “Dat het een heel avontuur is.”

Het uur van het violet is een originele benadering van een onderwerp waarop onterecht nog steeds een taboe rust. Ik beveel het boek sterk aan, want iedereen krijgt tenslotte met de dood te maken.De Amerikaanse journalist en schrijver Katie Roiphe (1968) groeide op in New York City. Ze promoveerde aan Princeton University in de literatuurwetenschap en is directeur van de vakgroep Cultural Reporting and Criticism van New York University. Ze heeft verschillende succesvolle boeken op haar naam staan, waaronder Lof van een rommelig leven. Ze woont in Brooklyn.
Het uur van het violet is verschenen bij Uitgeverij Hollands Diep in januari 2017. Het boek telt 300 pagina’s en kost € 19,99. ISBN: 9789048836420. Het is ook als E-book te koop, voor € 9,99. ISBN: 9789048836437. Vertaling: Anne Jongeling.

Waardering:Boekbespreking door Wies Groeneveld

email mij

Gepubliceerd: 01-09-2017